Pravo vreme za podizanje kredita u Austriji!
Foto: Think

Povoljno zaduživanje kod banaka

Pravo vreme za podizanje kredita u Austriji!

Planeta -
Dugoročni hipotekarni stambeni kredit u decembru mogao da se dobije uz kamatu od 2,9 odsto godišnje i uz garanciju da kamatna stopa neće da se menja u prvih 10 godina otplate kredita

BEC - Kamate nikad niže.U novijoj istoriji Austrije banke nisu odobravale kredite s nižim kamatama nego što je to danas, pa je dugoročni hipotekarni stambeni kredit u decembru mogao da se dobije uz kamatu od 2,9 odsto godišnje i uz garanciju da kamatna stopa neće da se menja u prvih 10 godina otplate kredita.

Ako se ne ko odluči za varijabilnu kamatu, ovih dana može da dobije dugoročni, hipotekarni stambeni kredit s kamatom od samo 1,47 odsto, piše bečki ekonomski nedeljnik Format. Poslednjih godi na Evropska centralna banka konstantno snižava kamate, želeći na taj način da podstakne privrednu aktivnost.Niske kamate ECBUprkos trendu pa da kamata ECB, guverner Mario Dragi iznenadio je sredinom novembra svet finansija i objavio još jedno sniženje vodećih kamatnih stopa ECB. Referent na kamatna stopa ECB smanjenaje sa već izuzetno niskih 0,50 odsto na 0,25 od sto. Sa tom kamatom ECB odobrava pozajmice komercijalnim bankama izdržava EU kojima je valuta evro. Podsetimo, u leto 2007. referentna kamatna stopa ECB iznosila je 4,25 odsto.Podsticaj privrediPoizbijanju finansijske krize 2008. snižena je na 3,75 odsto i od tada je u padu. Niske kamatne stope ECB podstiču preduzeća da lakše investiraju, a i građani se lakše da se odlučuju na kupovinu sta na, novog auto mo bila. Sniženjem kamata celokupna pri vreda do bija snažan podsticaj za rast. (M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track