REFORME U KINI: Pravo na drugo dete i ako je jedan roditelj jedinac
Foto: Reuters

Ukinuti i radni logori

REFORME U KINI: Pravo na drugo dete i ako je jedan roditelj jedinac

Planeta -
Dosad je to bilo dozvoljeno samo u slučaju da su oba roditelja jedinci, pripadnicima nekih etničkih zajednica i parovima u seoskim sredinama kojima je prvo dete žensko

PEKING - Kina je danas odobrila ublažavanje politike jednog deteta i ukidanje sistema radnih logora. Reforme su bile najavljene polovinom novembra, na plenumu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK). Ove odluke KPK-a danas je usvojio kineski parlament.

Parlament je prihvatio odluku da se ukine sistem "prevaspitavanja radom" koji je uveden 1957, a prema kojem Kinezi na osnovu naloga policije, mogu da budu poslani u radni logor na četiri godine. Usvojen je predlog da se dozvoli parovima da imaju drugo dete u slučaju da je samo jedan od roditelja jedinac.

Do sada je to bilo dozvoljeno samo u slučaju da su oba roditelja jedinci, pripadnicima nekih etničkih zajednica i parovima u seoskim sredinama kojima je prvo dete žensko. Politika jednog deteta uvedena je ranih 70-tih godina 20. veka. U 2012. godini odnos polova u Kini bio je 117,7 dečaka za svakih 100 devojčica, što je daleko više nego globalna cifra od 105 do 107 dečaka prema 100 devojčica, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track