BOJI SE NEPOŠTENOG SUĐENJA: Perković protiv izručenja Nemačkoj!

Priveden u Zagrebu po evropskom nalogu za hapšenje

BOJI SE NEPOŠTENOG SUĐENJA: Perković protiv izručenja Nemačkoj!

Planeta -
Nekadašnji visoki funkcioner jugoslovenske, a potom i hrvatske tajne službe priveden je zbog sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godin

Nekadašnji visoki funkcioner jugoslovenske, a potom i hrvatske tajne službe Josip Perković, koji je jutros priveden u Zagrebu po evropskom nalogu za hapšenje, protivi se izručenju Nemačkoj, koja ga potražuje zbog sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine.Kako je novinarima rekao njegov advokat Ante Nobilo, Perković se protivi izručenju jer smatra da u Nemačkoj ne bi imao pošteno suđenje.

Nobilo je rekao da smatra da je u tom predmetu nastupila zastarelost i da je u Hrvatskoj taj slučaj do sada dva puta bio odbačen. Perković je, kako su javili hrvatski mediji, u policijskom pritvoru, a Nobilo ne zna da li će tužilaštvo tražiti istražni pritov za njegovog branjenika i očekuje da će ta odluka biti doneti sutra. Dodao je da se Perković dobro drži i da se samo požalio da ga bole leđa. Nobilo tvrdi i da mu nije poznato na kojoj lokaciji je Perković uhapšen.

Perković je uhapšen jutros, samo par sati nakon što je na snagu stupio Evropski nalog za hapšenje, a na zahtev Nemačke koja ga potražuje od prvog dana priključenja Hrvatske Evropskoj uniji.Osim Perkovića, policija je uhapsila Perkovićevog nekadašnjeg šefa u jugoslovenskoj tajnoj službi Zdravka Mustaća.

Hrvatska je izmenjenim Zakona o pravosudnoj saradnji tri dana uoči pristupanja EU praktično onemogućila izručenje Perkovića i svih osumnjičenih za krivična dela počinili pre 7. Avgusta 2002. Godine.Pod pritiskom Evropske komisije taj zakon je ponovo izmenjen, a rok za njegovu primenu je bio 1. januar 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track