TAJNE EDGARA HUVERA: Progovorili provalnici u FBI iz 1971!
Foto: BETA

Otkrili tajne dokumente

TAJNE EDGARA HUVERA: Progovorili provalnici u FBI iz 1971!

Planeta -
U noći kada je skoro čitava Amerika pratila meč Muhameda Alija i Džoa Frejzera, grupa je sprovela svoj plan i iz kancelarije FBI iznela kofere dokumenata.

FILADELFIJA - Grupa američkh antiratnih aktivista koji su provalili u kancelarije Federalnog istražnog biroa (FBI) 1971. godine, odneli dokumenta i prosledili ih medijima, prvi put je sada iznela detalje tog nerazjašnjenog upada. Oni, međutim, ne mogu biti optuženi jer je rok za podizanje optužnice za to krivično delo istekao 1976. godine.

Ta grupa, koja je bila aktivna za vreme Vijetnamskog rata, obelodanila je kako je američka vlada nadzirala demonstrante. O provali u FBI se govori u danas objavljenoj knjizi novinarke Beti Mesdger "The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover"s Secret FBI" i u dokumenatrnom filmu Johane Hamilton "1971" koji će biti prikazan ove godine.

Kit Forsajt koji je tada imao 20 godina i vozio taksi, rekao je danas na konferenciji za novinare da su članovi grupe ćutali o sebi jer su želeli da se pažnja javnosti usmeri na otkrića iz tih dokumenata, a ne na njih same. U noći kada je skoro čitava Amerika pratila meč Muhameda Alija i Džoa Frejzera, grupa je sprovela svoj plan i iz kancelarije FBI iznela kofere dokumenata.

Članovi grupe koja se zvala "Komisija građana za istragu FBI" su rekli da su sortirali dokumenta i medijima prosledili samo ona koja pokazuju kako je FBI pratio građane, a ne i ona koji bi mogla ugroziti državnu bezbednost. Jedan od paketa dokumenata stigao je do novinarke Medsger iz Vašington posta (The Washington Post) koja se od tada bavi tom provalom i njenim značajem.

"FBI je vodio tajni rat protiv onih koji drugačije misle, posebno protiv antiratnih aktvista i Afro-Amerikanaca", rekla je ona. U jednom od dokumeta se traži od agenata FBI da saslušavaju više levičara po univerzitetima da bi to "povećalo endemsku paranoju u tim krugovima i da im se poruči da je FBI svuda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track