DIVERZIJA DŽIPOM: 3 godine zatvora zbog grafita na ogradi Bele kuće
Foto: Damir Dervišagić

Osuđen

DIVERZIJA DŽIPOM: 3 godine zatvora zbog grafita na ogradi Bele kuće

Planeta -
Džozef Ril (33) je 9. juna prošle godine došao iz Ohaja u Vašington sa namerom da pošalje poruku protiv predsednika SAD Baraka Obame sa čijom se politikom ne slaže

VAŠINGTON - Jedan Amerikanac osuđen je na tri godine zatvora jer je prošle godine svojim džipom udario u stražarski objekat ispred Bele kuće, pokušavajući da iskoristi vreme zbunjenosti čuvara da sprejom napiše grafit ogradi.

Džozef Ril (33) je 9. juna prošle godine došao iz Ohaja u Vašington sa namerom da pošalje poruku protiv predsednika SAD Baraka Obame sa čijom se politikom ne slaže.

On je, na papučici za gas svog džipa zalepio komad drveta i stojeći van auta, kroz prozor promenio brzinu na automatik džipu, usmerivši ga ka ograđenom prostoru gde se nalazi Bela kuća na Pensilvanija aveniji.

Džip je brzinom od 65 kilometara na čas udario u stražarsku kućicu, dok je Ril zbunjenost čuvara i haos koji je nastao, iskoristio da bi otrčao do ograde Bele kuće i sprejom ispisao natpis "Ne gazi po meni zmijo", aludirajući na Obamu.

U džipu je pronađeno više stotina metaka, osam noževa, dve mačete i samostrel.

Procenjena šteta na stražarskom objektu iznosi pet hiljada dolara.

Policija je prilikom pretresa njegovog doma u Ohaju pronašla kompjuter sa video porukom koju je Ril snimio i u kojoj kaže da se "s vremena na vreme događa da loši ljudi povedu zemlju, i da onda nastupi vreme da obični građani ustanu i kažu ne".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track