PRŠUT RAZDORA: Slovenci i Hrvati se podžapali pred Evropskom komisijom

Uložen prigovor

PRŠUT RAZDORA: Slovenci i Hrvati se podžapali pred Evropskom komisijom

Planeta -
Slovenija u prigovoru Evropskoj komisiji tvrdi da evropska uredba ne dopušta uvođenje hrvatskog istarskog pršuta u registar jer se on u praksi ne razlikuje mnogo od već registrovanog slovenačkog pršuta

LJUBLJANA - Evropska komisija potvrdila je da je primila prigovor Slovenije na registraciju hrvatskog istarskog pršuta kao proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Prigovor Slovenije u Briselu još proučavaju, a ako bude prihvaćen obe strane će biti pozvane na konsultacije koje mogu trajati do šest meseci. Ako konsultacije ne donesu rezultat, o zaštiti spornog pršuta odluku će doneti Evropska komisija.

Slovenenčko ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo da je uložilo prigovor na registraciju hrvatskog istarskog pršuta.

U Ljubljani tvrde da hrvatska prijava za registraciju istarskog pršuta nije u skladu s uslovima za određivanje zaštićenog porekla i da bi zaštita hrvatskog istarskog pršuta u EU "ugrozila postojeće priznate proizvode koji su zakonito na tržištu već najmanje pet godina".

Reč je o pršutu sličnog naziva koje je Slovenija već registrovala i zaštićeni su u EU kao što je "kraški pršut" koji proizvode slovenački proizvođači.

Slovenija u prigovoru Evropskoj komisiji tvrdi da evropska uredba o šemama kvaliteta poljoprivrednih proizvoda kao i propisi o robnim markama, ne dopuštaju uvođenje hrvatskog istarskog pršuta u registar jer se on u praksi ne razlikuje mnogo od već registrovanog slovenačkog pršuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja