Evropska komisija: Državljanstvo nije na prodaju

Odgovorili Maltežanima

Evropska komisija: Državljanstvo nije na prodaju

Planeta -
Malteška laburistička vlada premijera Džozefa Muskata je predložila da ova zemlja svoj pasoš dodeli strancima voljnim da investiraju 1,15 miliona evra u tu zemlju, od čega deo mora birti uložen u nekretnine

STRAZBUR - Povodom kontroverzne namere Malte da dodeli svoj pasoš bogatim stranim investitorima, Evropska Komisija upozorila je danas da državljanstvo "ne sme biti na prodaju".

Komesakra za pravo EU, Vivijan Reding istakla je u obraćanju parlamentu Dvadeset osmorice da davanje državljanstva neke zemlje članice, istvoremeno znači i davanje državljanstva Unije i svih prava koja su u vezi sa tim. Ona je istakla da Komisija EU pažljivo prati zbivanja u zemljama koje žele da povežu pitanje investiranja sa dodeljivanjem državljanstva, među kojima je Malta najnoviji primer, prenosi AFP.

Malteška laburistička vlada premijera Džozefa Muskata je predložila da ova zemlja svoj pasoš dodeli strancima voljnim da investiraju 1,15 miliona evra u tu zemlju, od čega deo mora birti uložen u nekretnine.

"Legitimno je pitanje da li državljanstvo EU može da zavisi od dubljine nečijeg novčanika ili bankovnog računa", ističe Vivijan Reding, a sličan stav je zauzelo više poslanika evropskog parlamenta tokom današnje debate.

Poslanica iz redova francuske levičarske stranke MEP Mari-Kristin Veržija je napomenula da bi stavljanje državljanstva na prodaju samo podstaklo pranje novca.

Rezolucija o prodaji državljanstva biće stavljena na glasanje parlamenta u Strazburu u četvrtak.

Među zemljama člnicama EU prema čijim zakonima finansijska galantnost pojedinaca biva nagrađena boravišnim pravima su Portugal, Letonija, Kipar i Britanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track