Švajcarska ukinula socijalnu pomoć strancima koji traže posao
Foto: Thinkstock

Pred referendum o imigracijskim kvotama

Švajcarska ukinula socijalnu pomoć strancima koji traže posao

Planeta -
Strani državljani koji imaju švajcarsku boravišnu dozvolu, ali su nezaposleni 12 meseci ili više izgubiće dozvolu posle provedenih pet godina u zemlji

BERN - Stranci koji traže posao u Švajcarskoj neće više imati pravo na socijalnu pomoć, saopštiio je Savezni savet za migraciju.

Strani državljani koji imaju švajcarsku boravišnu dozvolu, ali su nezaposleni 12 meseci ili više izgubiće dozvolu posle provedenih pet godina u zemlji.

Ovakva odluka je usledila samo nekoliko nedelja uoči održavanja referenduma o kontroverznom planu desničarskih populista da se ponovno uvedu imigracijske kvote za građane EU-a, koje su odbačene 2007.

Referendum se održava na inicijativu Švajcarske narodne stranke, najveće političke stranke u zemlji, koja smatra da masovna imigracija snižava plate lokalnim radnicima, podiže cenu stanarina i obradive zemlje i da previše opterećuje zdravstvo i obrazovanje.

Više od 250.000 ljudi je 2012. primalo socijalnu pomoć u Švajcarskoj, što je šest odsto više nego 2011.Stranci su prošle godine činili oko četvrtinu ukupnog broja švajcarske populacije, 3,3 odsto više nego 2012.Najveći broj imigranata dolazi iz Portugalije, Nemačke, Italije i Francuske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja