ČISTKA U VATIKANU: Izbacili 400 sveštenika, silovatelja mališana
Foto: Thinkstock

Objavio podatke o zlostavljačima

ČISTKA U VATIKANU: Izbacili 400 sveštenika, silovatelja mališana

Planeta -
Pravda Za vreme prethodnog pape Benedikta XVI iz službe širom sveta isključeni monstrumi, koji su dečake i devojčice terali na strašne seksualne radnje

VATIKAN - Razbija se lanac.Službeni Vatikan juče je otkrio da je za vreme prethodnog pape Benedikta XVI iz službe za samo dve godine izbačeno oko 400 sveštenika, koji su, neki i godinama, silovali i brutalno zlostavljali decu. Prema podacima, tokom 2011. i 2012. godine broj monstruma koji su to činili gotovo je udvostručen u odnosu na raniji period.Decenijama prikrivali slučajevePodatke o tome da su tačno 384 sveštenika isključena potvrdili su i drugi zvaničnici Svete stolice, otac Federiko Lombardi, kao i malteški biskup Čarls Šikluna, koji je tokom akcije „Kongregacija za nauk vere“ bio zadužen za praćenje slučajeva zlostavljanja mališana. On je istakao da je za vreme pontifikata Ivana Pavla II, kada su se u SAD pojavili prvi slučajevi sveštenika pedofila, pokrenuta istraga kako bi se sprečilo zlostavljanje maloletnika, a to je nastavio i papa Benedikt XVI.Godine 2010. objavljen je izveštaj o delovanju sveštenika pedofila u Irskoj i Nemačkoj. Prema njima, pokazalo se da su neki slučajevi najstrašnijeg zlostavljanja prikrivani i po nekoliko desetina godina. Tad je vrh Katoličke crkve optužen da ih je štitio, nastojeći da očuva dobru reputaciju.- Nisu spoljni neprijatelji najveći progonitelji crkve, već se greh rađa unutar crkve i zbog toga ona ima duboku potrebu da se ponovo nauči pokori, da prihvati čišćenje, da ponovo, s jedne strane, nauči da oprašta, ali s druge da ima potrebu za pravdom - rekao je 2010. godine Benedikt XVI.Poziv na odgovornostInače, pre tri dana, prvi put u istoriji, Vatikan je morao da odgovara pred organizacijom Ujedinjenih nacija o zlostavljaju dece u sklopu Rimokatoličke crkve, jer su zvaničnici tog međunarodnog tela zahtevali objašnjenja o prikrivanju zlodela pojedinih sveštenika širom sveta. Pored toga, zvaničnici Svete stolice morali su da priznaju da se sve to dešavalo u okviru crkve i da prihvate odgovornost da će pedofile iskoreniti.

Nastavio borbu protiv bludnika... Benedikt XVI
Nastavio borbu protiv bludnika... Benedikt XVI

Obavezivali ih zavetom ćutanjaDECO, PIPKANJE VODI U RAJRimokatolici se od ranog detinjstva uče da poštuju sveštenika i da prihvataju ono što on kaže kao reč od Boga. Prema zvaničnim izveštajima, upravo to oni koriste kako bi privoleli decu da za njih rade najstrašnije seksualne radnje, ali ih isto tako obavežu zavetom ćutanja. Tako je jedna žrtva osuđenog Aleksandera Bedea Volša, koji je uglavnom zlostavljao dečake, svedočila da mu je sveštenik govorio da treba da pije alkohol jer će ga to odvesti u raj. Takođe, dodirivanje genitalija sveštenika pravdano je kao način za dobijanje božije milosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track