Hrvatska: Norvežani našli plin i naftu u Jadranu
Foto: Thinkstock

2D seizmičko snimanje

Hrvatska: Norvežani našli plin i naftu u Jadranu

Planeta -
Realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, ako ne i Evrope, naveo je ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak

ZAGREB - Ako je suditi po objavljenim rezultatima 2D seizmičkog snimanja podmorja hrvatske strane Jadrana, Hrvatska bi mogla u bližoj budućnosti da postane nova evropska Meka velikih naftnih i plinskih nalazišta.

“Rezultati petomesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta plina i nafte duž cele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vrednostima nalazišta. Ali, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i plinskim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija nego ekspolatacija u velikim dubinama kakve su, na primer u Brazilu”, rekao je Rune Eng, direktor norveške kompanije Spectrum koja je snimila podmorje Jadrana.

Ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak nije krio zadovoljstvo rezultatima istraživanja Norvežana. Kako je rekao, „realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, ako ne i Evrope“. Već na proleće ministar je najavio objavu međunarodnog tendera za eksploataciju nalazišta.

“Oko 20 svetskih naftnih i plinskih kompanija izrazilo je interes za tender za eksploataciju nalazišta koji ćemo objaviti u aprilu. Rezultate koje je prikupio „Spectrum“ upravo će inostranim kompanijama biti podloga za procenu potencijala, a uoči raspisivanja tendera”, kazao je ministar Vrdoljak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track