SPREČEN NAPAD NA AMBASADU SAD: U Tel Avivu uhapšeni teroristi Al Kaide spremni za masakr

Globalni džihad

SPREČEN NAPAD NA AMBASADU SAD: U Tel Avivu uhapšeni teroristi Al Kaide spremni za masakr

Planeta -
Grupa je planirala napad na američku ambasadu, i simultani napad na Jerusalimski kongresni centar, otmice vojnika s centralne autobuske stanice i bombaške napade na zgrade u kojima žive Jevreji

TEL AVIV - Izrael je u istočnom Jerusalimu uhapsio militantnu grupu povezanu s Al Kaidom, koja je planirala bombaški napad na američku ambasadu u Tel Avivu, izjavio je danas portparol u kabinetu izraelskog premijera.

Američki Stejt department je saopštio da je u vezi s izraelskim vlastima o navodnoj zaveri, ali nije mogao da je potvrdi nezavisno, preneo je AFP.

"Šabak( Šin bet) je uhapsio terorističku grupu iz istočnog Jerusalima, kojom je operisala Al Kaida i koja je planirala, između ostalih napada, bombaški napad na ambasadu SAD," naveo je Ofir Gendelman, Netanijahuov portparol na svom Tviter nalogu, koristeći hebrejski naziv za bezbednosnu službu.

U zajedničkoj operaciji Šin bet i jerusalimska policija su otkrili grupu globalnog džihada iz istočnog Jerusalima koja je operisala iz pojasa Gaze s ciljem da izvede velike terorističke napade u Izraelu", navedeno je u saopštenju Šin beta.

Grupa je planirala napad ne samo na američku ambasadu, već i simultani napad na Jerusalimski kongresni centar, otmice vojnika s centralne autobuske stanice i bombaške napade na zgrade u kojima žive Jevreji u kvartovima u istočnom anektiranom Jerusalimu. Dvojica osumnjičenih, Ijad Abu Sara i Rubin Abu Nagma, obojica u ranim dvadestim godinama su iz istočnog Jerusalima, a treći Ala Anas, deceniju stariji, je iz Dženina na Zapadnoj obali.

Njih je regrutovao onlajn preko Fejsbuka operativac u Gazi Oraib al -Šam povezan s Al Kaidom, saopštio je Šin bet, ne ulzeći u detalje hapšenja.

U novembru je u sudskim dokumentima obelodanjeno da Izrael drži osumnjičenog aktivistu Al Kaide od 2010. godine.

Zamenik portparola Stejt deprtmenta Mari Harf je rekla da Vašington pomno prati situaciju.

"Očito da smo u kontaktu s izraelskom vladom u vezi s tim pretnjama. Očito je da mi to istražujemo takođe. Nemam razlog da verujem da to nije istina. Jedino nemam nezavisnu potvrdu", rekla je ona, izrazivši očekivanje da navodna zavera neće uticati na mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track