JAHAČI APOKALIPSE: Drogirani oficiri drže prst na atomskom tasteru

Pentagon naredio vanrednu kontrolu

JAHAČI APOKALIPSE: Drogirani oficiri drže prst na atomskom tasteru

Planeta -
Sekretar Vazduhoplovstva Debora Li Džejms, najavila je smenjivanje 34 oficira iz jedne od tri baze projektila ICBM zbog varanja na rutinskom testu sposobnosti, a među njima su dva optužena i zbog posedovanja droge

VAŠINGTON - Sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel (Ćuck Hagel) je u četvrtak uveče naredio iscrpnu kontrolu vojnog osoblja američkih nuklearnih snaga posle niza skandala, rekao je njegov portparol. Nedavna otkrića, posebno slučajeva prevare na rutinskim testovima i posedovanja droge među oficirima zaduženim za lansiranje interkontinentalnih nuklearnih raketa (ICBM), "otvaraju legitimna pitanja o upravljanju jednim od najvažnijih i najosetljivijih zadataka", rekao je admiral Džon Kirbi (John Kirby) novinarima.

Inspekcija će obuhvatiti jedinice projektila ICBM, kao i ostale komponente američkih nuklearnih snaga - podmornice i nuklearne bombardere. Inspektori će se fokusirati na "pitanja koja utiču na moral, profesionalnost, efikasnost i liderstvo sastava nuklearni snaga", rekao je admiral Kirbi.

Najviše civilno i vojno osoblje nuklearnih snaga, uključujući šefa Strateške komande (StratCom), admirala Sesila Haneja (Cecil Haney), trebalo bi da se sastane s ministrom u roku od petnaest dana radi razgovora o tim pitanjima.

Oni će tada dobiti 60 dana da pripreme "akcioni plan" da bi se utvrdili i rešili problemi nuklearnih snaga. Ministar odbrane je naredio i formiranje "nezavisnog odbora" sastavljenog od bivših oficira, da u roku od 90 dana analizira napore vojske da reši probleme nuklearnih snaga. Sekretar za odbranu Robert Gejts je 2008. smenio načelnika Generalštaba i sekretara Vazduhoplovstva zbog uzastopnih incidenata u nuklearnim snagama.

Za sada se ne postavlja pitanje opstanka vrha hijerarhije zbog nedostataka utvrđenih poslednjih meseci, uveravao je Džon Kirbi. "Biće pozvanih na odgovornost, ali do toga još nismo stigli", rekao je on. Prošle nedelje sekretar Vazduhoplovstva Debora Li Džejms (Deborah Lee James), najavila je smenjivanje 34 oficira iz jedne od tri baze projektila ICBM zbog varanja na rutinskom testu sposobnosti, a među njima su dva optužena i zbog posedovanja droge.

Oktobra prošle godine, četiri oficira su smenjena jer su spavali za konzolom za lansiranje, i to kraj širom otvorenih spoljašnjih, blindiranih vrata lansiranog mesta. Manjkavosti snaga koje, po Pentagonu, "nemaju prava na grešku", jula prošle godine su došle čak do vrha hijerarhije smenjivanjem komandanta svih jedinica projektila ICBM zbog opijanja tokom putovanja u Moskvu. Pentagon je zabrinut za moral i profesionalizam dela osoblja, a ne za bezbednost nuklearnog arsenala SAD.

Ministar ima "poverenja u sigurnost i bezbednost nuklearne misije i njenog arsenala", rekao je Džon Kirbi. Nedostaci utvrđeni poslednjih meseci isključivo se odnose na osoblja u jedinicama projektila ICBM.

Pentagon ne planira da se odrekne tog stuba američkih strateških snaga. SAD imaju 450 projektila ICBM, 14 podmornice sposobnih da nose po 24 nuklearna projektila i nekoliko desetina aviona-bombardera sposobnih da ponesu atomske bombe.

Na dan 1. januara, te snage su imale 1.688 upotrebljivih nuklearnih bojevih glava. Taj broj mora da se svede na 1.550 do 2018. godine po sporazumu o nuklearnom razoružavanju START, s Rusijom, navodi Stejt department.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track