Džon Keri: Amerika zna kuda ide!
Foto: Tanjug

SAD se ne povlače od svetskih pitanja

Džon Keri: Amerika zna kuda ide!

Planeta -
Američki državni sekretar reagovao na navod saudijskog princa Turki al-Fejsala koji je u Davosu rekao da je svet razočaran što spoljna politika SAD nema jasan pravac

DAVOS - Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu "kao mit" ocene da se SAD povlače od svetskih pitanja, ili da odustaju, da dižu ruke od njih. Njegova izjava, kako navodi Rojters, doživljena je delimično i kao odgovor na navod saudijskog princa Turki al-Fejsala koji je ranije danas u Davosu rekao da je svet razočaran što spoljna politika SAD nema jasan pravac.

Keri je kao primere angažovanja SAD naveo pitanja od Izraela do Irana i Sirije, kao i u Aziji i Africi. On je rekao da pojedini kritičari na Bliskom istoku i u SAD zasnivaju svoje pogrešne pretpostavke na tome da je jedino sredstvo uticaja SAD vojne prirode."Ukoliko nismo prisutni vojno u velikom broju, ili ne ukljanjamo pretnju sile, mi smo na neki način odsutni sa arene", rekao je Keri.

On je rekao da ne može da se nađe nijedna zemlja koja se toliko mnogo angažovala, ili je partner mnogim zemljama na Bliskom istoku, kao što su to SAD. Rojters je preneo da Keri, i u Davosu, nastavlja da radi na izrelsko-palestinskim pitanjima i da je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Keri koji je prisustvovao početku mirovne konferencije o Siriji u utorak u Montreu, Švajcarskoj, rekao je da je jedino rešenje za tu zemlju političko i ponovio da za sirijskog predsednika Bašara al-Asada nema mesta u budućnosti zemlje, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja