EŠTONOVA GASI VATRU U KIJEVU: Januković opet pregovara s opozicijom, očekuje se posredovanje EU
Foto: Kurir štampano

Izbegnuto vanredno stanje

EŠTONOVA GASI VATRU U KIJEVU: Januković opet pregovara s opozicijom, očekuje se posredovanje EU

Planeta -
Vodeće opozicione partije u Ukrajini su ranije u toku dana poručile da su spremne da nastave razgovore s vladom predsednika Janukoviča, ali su upozorile da bi demonstranti na ulicama u svakom trenutku mogli izgubiti strpljenje

KIJEV - Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ponovo se sastao sa liderima tri glavne opozicione stranke sa ciljem razrešenja krize u zemlji, saopštila je kancelarija predsednika.

Sastanku, koji nije bio najavljen, prisustvuju i Janukovičevi savetnici, kao i lider partije UDAR Vitalij Kličko, lider Otadžbine Arsenij Jacenjuk i nacionalističke Slobode Oleg Tjagnibok.

Istovremeno, u Briselu je objavljeno da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sutra posetiti Ukrajinu.

Ešton je u saopštenju navela da je izuzetno zabrinuta zbog situacije u Ukrajini.

"Nasilje mora da se zaustavi i obe strane moraju da smanje tenzije", istakla je Ešton, dodajući da je jedino rešenje za krizu političko.

"Ono što je neodložno neophodno je istinski dijalog da bi se stvorio novi konsenzus za napredak", navela je Ešton.

I generalni sekretar UN Ban Ki-mun apelovao je na ukrajinskog predsednika da započne "konstruktivan dijalog" sa opozicijom kako bi bili okončani nemiri u toj zemlji.

Vodeće opozicione partije u Ukrajini su ranije u toku dana poručile da su spremne da nastave razgovore s vladom predsednika Janukoviča, ali su upozorile da bi demonstranti na ulicama u svakom trenutku mogli izgubiti strpljenje.

Ukrajinska ministarka pravosuđa Olena Lukaš je jutros upozorila demonstrante koji su sinoć okupirali zgradu njenog ministarstva da će, ukoliko oni ne odu, zatražiti uvođenje vanrednog stanja. Demonstranti su se, međutim, danas povukli.

U Kijevu se već više od dva meseca održavaju demonstracije protiv odluke predsednika Viktora Janukoviča da odustane od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, a poslednjih nedelja su se protesti proširili i na druge veće ukrajinske gradove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track