Vladimir Kličko: Zapad mora da spase Ukrajinu
Foto: Rojters

Bokserski šampion podržao bratovljevu borbu

Vladimir Kličko: Zapad mora da spase Ukrajinu

Planeta -
Traži pomoć Poznati sportista uputio poruku stranim saveznicima da se uključe u rešavanje drame koja je zadesila njegovu zemlju poslednja tri meseca i pomognu napaćenom narodu

KIJEV - Uključio se.Aktuelni bokserski šampion Vladimir Kličko podržao je brata Vitalija Klička, nekadašnjeg boksera, a sadašnjeg opozicionog lidera u Ukrajini, da istraje u borbi u njihovoj zemlji. Istovremeno, on je pozvao Zapad da se odazove i pomogne njegovom napaćenom narodu. On je postavio video-snimak na svojoj zvaničnoj sportskoj strani na Jutjubu, gde je istakao da se svetu obraća ne kao brat političara već kao Ukrajinac zabrinut za svoju zemlju, u kojoj neprekidni sukobi demonstranata i snaga bezbednosti režima traju već skoro tri meseca, a prethodnih dana pale su i prve žrtve.Krše zakone- Tražim pomoć za narod koji pati. Posle 24 godine od pada gvozdene zavese mi samo želimo da napokon živimo u miru i slobodi u našoj državi - bez korupcije, narušavanja ljudskih prava i stalnog kršenja zakona. Zato u ime većine ukrajinskog naroda hitno zahtevam od vođa zapadnog sveta da nam pomognu. Nemojte nas ostaviti same - istakao je Vldimir Kličko u kratkom videu.U isto vreme na ulicama ukrajinske prestonice Kijeva, ali i širom drugih gradova okršaji demonstranata i policije ne prestaju. Tako je juče ujutru velika grupa izgrednika upala u zgradu Ministarstva odbrane u glavnom gradu i okupirala je postavivši vreće snega ispred njenog ulaza.UpozorenjeNa to je reagovala ministarka Olena Lukaš, koja je upozorila demonstrante da će, ukoliko ne odu, zatražiti uvođenje vanrednog stanja. Nakon nekoliko sati pripadnici radikalne grupe aktivista „Spilna sprava“, što znači „Pravo delo“, izašli su iz zgrade ovog ministarstva, ali je ispred ostalo nekoliko desetina njihovih članova sa motkama i bejzbol palicama. Oni su nastavili da blokiraju ulaz u zgradu. Portparol demonstranata je nakon napuštanja zgrade izjavio da oni ne žele da provociraju vlast.Novi razgovorInače, vodeće opozicione partije u Ukrajini juče su poručile da su spremne da nastave razgovore s vladom predsednika Viktora Janukoviča, ali upozorile su da bi demonstranti na ulicama u svakom trenutku mogli izgubiti strpljenje. Podsetimo, u Kijevu se već više od dva meseca održavaju demonstracije protiv Janukovičeve odluke da odustane od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Odlučan...Vitalij Kličko
Odlučan...Vitalij Kličko

Zvezde stale na stranu KličkaMnoge poznate ličnosti podržale su braću Kličko takođe snimivši video-poruke koje su postavljene na zvaničnom sajtu bokserskog šampiona Vladimira Klička. Među njima su i glumac i političar Arnold Švarceneger, koji je narodu Ukrajine poželeo sreću i sve najbolje u mirnoj borbi za demokratiju i slobodu.Takođe, oglasio se i holivudski glumac Džordž Kluni.- Želim da pošaljem poruku svima vama hrabrim građanima Ukrajine koji se borite da gledate napred, a ne unazad. Mi ovde u SAD gledamo s naklonošću na one koji tragaju za demokratijom. Kada gledate ka Zapadu, znajte da mi gledamo ka vama s velikim divljenjem. Želimo vam mirnu i bezbednu misiju, želimo vam vladu koju vi želite, želimo vam snagu da nastavite. Srećno! - istakao je Kluni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track