Češka dobila novu vladu levog centra
Foto: Reuters

Posle 7 meseci političke nestabilnosti

Češka dobila novu vladu levog centra

Planeta -
Češki predsednik Miloš Zeman je imenovao ministre iz tri koalicione stranke koje su formirale parlamentarnu većinu posle prevremenih izbora u oktobru

PRAG - Češki predsednik Miloš Zeman imenovao je danas novu vladu levog centra, čime je okončano sedam meseci političke nestabilnosti nastale posle pada prethodne vlade zbog korupcionaškog skandala.

Zeman je imenovao ministre iz tri koalicione stranke koje su formirale parlamentarnu većinu posle prevremenih izbora u oktobru.

Vlada, na čijem čelu se nalazi premijer Bohuslav Sobotka, imenovan ranije ovog meseca, odmah će zameniti prelaznu administraciju. Posle formiranja nove vlade, na vlast su se prvi put posle 2006. godine vratile socijaldemokrate, prenose agencije.

Posle njihove pobede na oktobarskim parlamentarnim izborima, socijaldemokrate su sklopile koaliciju levog centra sa centrističkim pokretom ANO (Da), na čijem čelu se nalazi biznismen i milijarder Andrej Babis, kao i sa demohrišćanima.

Očekuje se da će nova vlada biti više proevropska nego niz prethodnih vlada desnog centra.Koaliciona vlada je obećala borbu protiv korupcije, veću demokratiju i privredni rast posle najduže recesije u istoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track