J...Š EU: Poslušajte kako diplomate SAD vređaju Evropsku uniju
Foto: Beta Ap

Skandal

J...Š EU: Poslušajte kako diplomate SAD vređaju Evropsku uniju

Planeta -
Hit: Zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nuland tajno snimljena kako u razgovoru sa kolegom nipodaštava značaj evropskih partnera u rešavanju krize u Ukrajini

VAŠINGTON - Poljuljano prijateljstvo?Visoka američka funkcionerka, glavna u Stejt departmentu za pitanja Evrope, Viktorija Nuland žestoko je ocrnila svog najbližeg saradnika u svetu i velikog partnera Evropsku uniju. Naime, ona je tokom jednog privatnog razgovora sa svojim kolegom, američkim ambasadorom u Ukrajini Džefrijem Pajetom, tokom kojeg je trebalo da razmatraju rešenja za krizu nastalu u toj zemlji na Starom kontinentu, rekla „Jeb.š Evropsku uniju“. Ova psovka tajno je snimljena, a zatim je nepoznati autor pod pseudonimom „Maidan Puppets“ razgovor postavio na internet sajt Jutjub.U razgovoru su dvoje funkcionera pokušavali da reše odnos između aktuelne ukrajinske vlade i predsednika Viktora Janukoviča sa članovima opozicije u toj zemlji, koju predvodi bivši bokserski šampion Vitalij Kličko. Nulandova je u jednom trenutku istakla da je o planu za Ukrajinu razgovarala sa zamenikom sekretara UN za politička pitanja Džefrijem Feltmanom, ali i zamenikom predsednika SAD Džoom Bajdenom, koji će sigurno pronaći pravi put za tu evropsku zemlju.- Bilo bi odlično da sredimo tu stvar i da nam u tome pomognu UN. I, znaš već, jeb.š EU - istakla je Nulandova. Na tu opasku funkcionerke, njen sagovornik Pajet dodao je: „Mislim da smo u igri.“

Viktor Viktorija: Janukovič i Nulandova (Foto: AP)
Viktor Viktorija: Janukovič i Nulandova (Foto: AP)

Prema navodima američkog medija Dejli bist, njihov razgovor najverovatnije se odnosi na trenutak rešavanja ukrajinskog pitanja krajem januara, kad su Janukovič i Kličko pregovarali o zajedničkoj vladi. Tada je bivšem bokseru ponuđeno da bude zamenik premijera, što je on odbio, a što je Nulandova tokom snimljenog razgovora ocenila kao dobar potez.- Ne mislim da on treba da ide u vladu i da je to neophodno. To nije dobra ideja - istakla je ona.Inače, brojni američki zvaničnici, uključujući i nekadašnju funkcionerku Bele kuće za pitanja Rusije Tobi Gati, branili su Nulandovu istakavši da ona nije rekla ništa loše, već da je samo primetila da EU može da bude prepreka u aktuelnom rešavanju ukrajinske krize.

Merkel: Neprihvatljive uvredljive izjave na račun EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je uvredljiva izjava pomoćnice državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorije Nuland o EU i ukrajinskoj krizi "apsolutno neprihvatljiva". "Kancelarka je rekla da su njene reči apsolutno neprihvatljive.Kancelarka želi još jednom da podvuče da (šefica diplomatije EU Ketrin) Ešton odlično obavlja posao", rekla je portparolka Angele Merkel.Ona je dodala da će EU nastaviti da ulaže izuzetne napore da se situacija u Ukrajini stiša.EU je danas odbila da komentariše nediplomatsku izjavu američke zvaničnice."Ne komentirišemo navodne telefonske razgovore koji su procureli u javnost", rekla je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Viktorija Nuland se juče izvinila EU zbog neumesne izjave. Na Jutjubu se pojavio snimak telefonskog razgvora Viktorije Nuland i američkog amabasadora u Ukrajini Džefrija Pjata. Nulandova je, između ostalog, govorila o ukljucivanju UN u rešavanje krize u Kijevu. "Mislim da bi bilo dobro da UN pomogne da se to reši i znaš, j...š EU", rekla je američka zvaničnica.

Ne žele ga na vlasti... Vitalij Kličko

ČinjeniceJUČE PALE TEŠKE OPTUŽBE- Dmitro Jaroč, lider nacionalističkog i paravojnog pokreta u Ukrajini, juče je najavio da će njegov pokret, iako je sad „primirje“, nastaviti da baca Molotovljeve koktele ako vlast napada mirne demonstrante i istakao je da će prebiti sve Ruse koji dođu u njegovu zemlju.- Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Sergej Glazjev optužio je juče Vašington da finansira i naoružava ukrajinske militante i istakao da Rusija ima pravnog osnova da interveniše zbog dvomesečne krize u Ukrajini, opisujući situaciju kao pokušaj državnog udara.- Jedan čovek teško je povređen u jučerašnjoj eksploziji na petom spratu zgrade Doma sindikata na Trgu nezavisnosti u Kijevu koju su među prvima zauzeli učesnici demonstracija protiv ukrajinskih vlasti.- Evropski parlament juče je po hitnom postupku usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj je zatražio uvođenje „ciljanih sankcija“ Ukrajini i istovremeno se založio za finansijsku pomoć toj zemlji.

OslobođenTERALI SU ME DA KAŽEM DA SAM ŠPIJUNUkrajinca Dmitra Bulatova, jednog od vođa Auto-majdana, koga su tokom protesta u Kijevu kidnapovali, rekao je da su ga otmičari prisiljavali da prizna da je američki špijun.- Danima su mi sekli lice i tukli me, a pred kamerama su me naterali da priznam da sam organizovao proteste u Ukrajini za koje su odgovorne SAD - rekao je Bulatov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja