Nulandova da da ostavku zbog "Jeb.š EU!"
Foto: Fonet Ap

Oštra reakcija austrijskih političara na uvredu iz SAD

Nulandova da da ostavku zbog "Jeb.š EU!"

Planeta -
Jerg Lajhtfrid, vođa poslaničke grupe SPÖ u Strazburu, traži da funkcionerka SAD podnese ostavku zbog izjave o Evropskoj uniji ili da, u suprotnom, EU zamrzne pregovore o slobodnoj trgovini sa SAD

BEČ - Razljutila evropske kolege.Austrijski političari osudili su izjavu Viktorije Nuland, zadužene u Stejt departmentu za Evropsku uniju, koja je u razgovoru sa američkim ambasadorom u Ukrajini Džefrijem Pajetom rekla: "Jeb.š EU". Ona je to rekla govoreći o mogućnosti da se Ujedinjene nacije uključe u smirivanje stanja u Ukrajini. Bila je to usputna fraza, ali je izazvala brojne, većinom negativne reakcije u Evropi i Austriji.

Jerg Lajhtfrid
Jerg Lajhtfrid

Najžešća reakcija iz redova austrijskih parlamentaraca EU došla je od Jerga Lajhtfrida (Jörg Leichtfried), vođe poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u Strazburu. Lajhtfrid traži da Nulandova da ostavku, te da u suprotnom EU treba da zamrzne pregovore o slobodnoj trgovini sa SAD. On je austrijskoj agenciji APA izjavio da Nulandova nije više poželjna za funkciju posrednika između SAD i EU.

Andreas Melcer
Andreas Melcer

Andreas Melcer (Andreas Mölzer), poslanik Slobodarske partije Austrije (FPÖ), pozdravio je izjavu Nulandove "Jeb.š EU". Melcer kaže da mu se dopada što američki diplomata otvoreno govori ono što prevladava u, kako kaže, "američkom političkom koncenzusu". On je uveren da od naveliko hvaljenog transatlantskog partnerstva nema ništa. - Amerikanci će da zacrtaju smer, a Evropa mora da ih prati - kaže Melcer, koji se smatra vodećim ideologom FPÖ.

Ulrike Lunaček
Ulrike Lunaček

Ulrike Lunaček (Ulrike Lunacek), poslanica austrijskih Zelenih u parlamentu EU, izjavila je da je "dama mogla da uštedi reč jeb.š", te dodala kako Nulandova očigledno nije dobro informisana o događajima u Ukrajini. - Ljudi u Kijevu i drugde u Ukrajini demonstriraju baš zato što žele u EU, a ne zato što bi hteli u SAD. U čitavom konfliktu isključivo je reč o evropskoj orijentaciji Ukrajine. EU u ovoj državnoj krizi igra konstruktivno posredničku ulogu, za razliku od Rusije. Nije loše da Amerikanci, koji prisluškuju ceo svet, sad vide kako je to kad njih prisluškuju - rekla je Lunačekova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track