Sarajevo: Tuča u centru, demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsedništva BiH

19. dan protesta

Sarajevo: Tuča u centru, demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsedništva BiH

Planeta -
Građani traže smenu Vlade HNK-a "zbog dugogodišnje neodgovornosti i nefunkcionalnosti, te rešenje za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu"

SARAJEVO - U više gradova u BiH i danas se održavaju protesti građana, koji se organizuju svakodnevno od od 6. februara. Nekoliko stotna demonstranata okupilo se i danas u Sarajevu ispred zgrade Predsedništva BiH kako bi tražili ostavke svih nivoa vlasti i zahtevali odgovornost zbog izrazitog siromaštva i nezaposlenosti. Demonstranti građanima dele simbolične čitulje u kojima se pozivaju građani da prisustvuju "sahrani glomazne i neefikasne administracije".

Tuča je izbila ispred Agencije za bankarstvo gde su članovi udruženja "Franak" tražili svoja prava. Istovremeno, zasedala je Skupština Kantona Sarajevo koja je usvojila zahteve Plenuma građana i građanki, među kojima je i formiranje Vlade eksperata, revizija funkcionerskih primanja, revizija privatizacije i formiranje komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, kada su zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Opštine Centar i Predsedništva BiH. Stotinak građana okupilo se u Sarajevu gde su blokirali saobraćaj ispred Predsedništva BiH i tražili ostavku federalne vlade, rešavanje problema nezaposlenosti, otkrivanje imena korumpiranih političara... Protestima u Sarajevu danas su se u većem broju pridružili penzioneri i boračka populacija, objavio je "Dnevni avaz".Saobraćajna policija automobile preusmerava na alternativne pravce, ali je MUP danas najavio da će tražiti od kantonalnih vlasti određivanje mesta za proteste kako funkcionisanje grada ne bi bilo ugoženo.

Građani su i danas blokirali centar grada gde skandiraju "Ostavke, ostavke". Zahtevi demonstranata su bazirani na rešavanju problema nezaposlenosti i otkrivanju imena korumpiranih političara. Istovremeno, u Sarajevu se održavaju protesti i na drugoj lokaciji, ispred Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Proteste su podržali predstavnici Udruženja za zaštitu žiranata Kantona Sarajevo, a zatražena je i "bezuslovna primena Federalnog zakona za korisnike koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj valuti švajcarski franak". Takođe, demonstranti traže "smanjenje marže i euribora za korisnike kredita u BiH, koji imaju kredite vezane za euribor, ostavku direktora agencije Zlatka Barša i svih zaposlenih po rodbinsko-političkoj liniji".

Takođe, građani traže da se javnosti prezentuju "nedavno utvrđene nepravilnosti koju je dokumentovala finansijska policija u Agenciji za bankarstvo, oduzimanje licence za rad Hipo banci", a izneseno je još desetak drugih zahteva,

Demonstranti nose transparente na kojima piše: "Uništili ste domaće banke", "Tražimo hitne ostavke menadžmenta", "Familijarna bankarska agencija"... I u drugim gradovima u BiH organizovani su protesti građana. U Mostaru su se građani okupili ispred Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) gde traže da zahtevi građana budu uvršteni na dnevni red narednog zasedanja kantonalne Skupštine.

Građani traže smenu Vlade HNK-a "zbog dugogodišnje neodgovornosti i nefunkcionalnosti, te rešenje za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu". Takođe, Mostarci traže ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plata s prosečnim radničkim platama, te donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa decom na nivou HNK-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track