DAN 8 OPET SE ZAHUKTAVA:  Ruska vojska izvela transportere na ulice Sevastopolja!
Foto: Reuters

Nemiri ne prestaju

DAN 8 OPET SE ZAHUKTAVA: Ruska vojska izvela transportere na ulice Sevastopolja!

Planeta -
Ruska vojska rasporedila nekoliko oklopnih transportera na ulicama Sevastopolja, kako bi "zaštitili lokalno stanovništvo". Akcija usledila posle spekulacija da se nekoliko autobusa ukrajinskih desničara zaputilo ka tom gradu. SAD i Britanija ističu da Ukrajina nije bojno polje između Istoka i Zapada

KIJEV - Parlament Ukrajine izglasao je danas da se odbeglom smenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Lider protesta Vitalij Kličko najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima za koje je kampanja počela danas.

Nova prelazna vlada biće izabrana u četvrtak, 27. februara. Ruski deputati ne odbacuju mogućnost da Krim pripoje Rusiji. Vrhovna Rada je ovlastila predsednik parlamenta Oleksandera Turčinova da potpisuje zakone, pošto su poslanici izglasali privremeni prenos ovlašćenja šefa države na predsednika parlamenta posle uklanjanja predesednika Janukoviča sa vlasti.

23.30 - Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, izrazile su podršku Ukrajini, zbog političkih previranja u toj zemlji, naglasivši da ona ne sme posmatrati kao bojno polje između Istoka i Zapada.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg takođe je, posle razgovora sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem, podržao teritorijalni integritet Ukrajine, uz strahovanje da bi nacija mogla da bude podeljena.

"Nije to igra "jedan gubi drugi dobija", niti Istok protiv Zapada. Reč je o tome da narod Ukrajine sam izabere svoju budućnost", rekao je Keri posle sastanka s Hejgom u Stejt departmentu.

16.26 - Ruska vojska rasporedila nekoliko oklopnih transportera na ulicama Sevastopolja, kako bi "zaštitili lokalno stanovništvo", javlja unian.net. Akcija usledila posle spekulacija da se nekoliko autobusa ukrajinskih desničara zaputilo ka tom gradu.

http://www.youtube.com/watch?v=BEi-TR90zdY

16.00 -Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je danas u Kijevu da će povratak bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u politiku pomoći stabilizovanju situacije u zemlji koja se nalazi u političkom previranju nakon što je njen predsednik napustio Kijev nakon žestokih protesta, a parlament preuzeo vlast. Eštonova je u razgovoru s Julijom Timošenko, koja je u subotu puštena iz zatvora, rekla da se raduje daljem nastavku dijalog sa bivšom premijerkom i dodala da su aktivnosti Timošenkove značajne za budućnost zemlje, kao i da će to pomoći očuvanju jedinstva Ukrajine. Partija "Otadžbina" koju predvodi Timošenkova, saopštila je da su dve strane danas razgovarale o situaciji u Ukrajini i razmenile mišljenja kako izaći iz sadašnjeg ćorsokaka.

15.36 - Rusija bi mogla da zaustavi uvoz hrane iz Ukrajine, pišu ruski mediji. Razlog - ukrajinska strana ne sprovodi odgovarajuću kontrolu. Trenutno, na snazi je zabrana uvoza svinjetine u Rusiju.

15.00 Ukrajinski parlament izglasao je odluku prema kojoj se traži da se svrgnutom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

14.45 - Ruski deputati započeli su pripreme da zaštite Krim od "političkog Černobilja", kako je rekao lider komunista Genadij Zjuganov, tako da istovremeno dok apeluju na očuvanje celovite Ukrajine, ne odbacuju sasvim mogućnost da Krim pripoje Rusiji. Šef Odbora ruske Dume za odnose sa Zajednicom nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Leonid Slucki izjavio je danas da ukoliko bude zahteva za pripajanje Krima Rusiji, da će to biti razmotreno u najkraćem roku, preneli su ruski mediji.

14.16 - Šefa Janukovičevog kabineta, Andrija Kljujeva ranili su nepoznati napadači dok se vraćao u Kijev sa Krima. Kljujev je odmah potom podneo ostavku.

14.04 - Lider protesta u Ukrajini Vitalij Kličko danas je najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima. "Biću na glasačkom listiću za mesto predsednika Ukrajine", rekao je poznati opozicionar.

13.25 - Parlament Ukrajine izglasao je danas da se odbeglom smenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi za "ozbiljne zločine" pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

12.02 - Evropa je spremna da Ukrajini pruži ekonomsku i finansijsku pomoć, ali u zemlji prvo mora da bude formirana vlada, rekao je novinarima predstavnik Evropske unije u Rusiji Vigaudas Ušackas.

11.50 - Rusija bi trebalo da bude dobar sused Ukrajini i da joj dozvoli da krene napred u pravcu koji je izabrala posle tri meseca protesta i konflikta, poručila je danas u Kijevu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

10.41 - Ukrajina ne sme da bude primorana da bira između Rusije ili Zapada, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

10.02 - Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" (Standard&Poor`s) snizila je dugoročni kreditni rejting tri najveće ukrajinske banke - Privat banke, Kredobanke i Alfa banke.

09.49 - U Ukrajini je danas zvanično otpočela kampanja za prevremene predsedničke izbore koji će biti održani 25. maja, a biće i predstavljen novi premijer i njegov kabinet.

08.30 - Predstavnici gradskih vlasti Sevastopolja na Krimu, koji se smatra glavnom bazom ruske Crnomorske flote od 1783. godine, poverili su gradsku administraciju biznismenu Alekseju Čaliju, na zahtev hiljade građana koji su izašli na ulice u znak protesta zbog događaja na kijevskom trgu Majdan, tražeći da sami odlučuju o svojoj sudbini.Ukrajinski mediji izvestili su da se predsednik Vikotor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju. Hiljade građana u Sevastopolju izašle na ulice u znak protesta zbog događaja na Majdanu, tražeći da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Počela kampanja za prevremene predsedničke izbore.

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je "Glas Rusije".Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije rekao da je Janukovič, posle odluke parlamenta o njegovoj smeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smeru posle saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbednosnih službi.Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje, Avakov je naveo da je Janukovič, u svojoj privatnoj rezidenciji u regionu Balaklava na Krimu, okupio svoje obezbeđenje i rekao im da izaberu hoće li da ostanu sa njim. Neki su odlučili da ga napuste i uzeli su oružje zvanično registrovano, da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov.

Kuda je otišao Janukovič

Sa preostalim telohraniteljima Janukovič je sa još jednim saradnikom otišao iz rezidencije u Balaklavi "sa tri automobila ka nepoznatoj destinaciji, gaseći sve sisteme komunikacije", naveo je Avakov, prenele su agencije.Janukovič je pokušao da napusti Ukrajinu u subotu privatnim avionom, a portparol ukrajinske granične službe Sergij Astahov je novinarima AFP rekao da su njegovi pomoćnici tom prilikom pokušali da podmite pripadnike granične policije, što su oni odbili. Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov je privremeno preuzeo dužnosti predsednika države nakon što je u subotu u parlamentu izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track