Putinov Galeb na remontu: Jahta od 3 miliona evra stigla u Trogir!
Foto: Luxist

Usidrena dva meseca

Putinov Galeb na remontu: Jahta od 3 miliona evra stigla u Trogir!

Planeta -
Najveća brzina joj je 18 čvorova, a domet oko 5.000 nautičkih milja
1 / 5 Foto: Luxist

HRVATSKA - Čast nam je što će jahta ruskog predsednika kod nas biti na remontu, ali to je deo imidža koje naše brodogradilište ima. Nije Putin prvi, rekao je jedan od radnika Brodotrogira.

Naime u Trogir je pre nekoliko dana doplovila jahta Čajka, koja je od 2012. godine u vlasništvu Vladimira Putina (61). Brod je u Hrvatsku stigao u najvećoj tajnosti, ali je vest ipak nekako “procurila”.

Putin je jahtu kupio pre dve godine za skoro 3 miliona evra, a baš kao i Tito nazvao ju je Galeb. Superluksuzni službeni brod ruskog predsednika dug je 54 metra i ima četiri palube, a u trogirskom brodogradilištu na remontu će biti do sredine aprila.

Glavni radovi vršiće se na uređenju trupa broda.

Čajka je porinuta 2009. godine u turskoj pod imenom Leo Fun. Dizajnirao ju je poznati svetski dizajner jahti Paolo Kaliari, koji je sjajnim rešenjima na Čajki ostvario 30 odsto više prostora nego na drugim jahtama iste dužine. Najveća brzina joj je 18 čvorova, a domet oko 5.000 nautičkih milja. Zahvaljujući najmodernijim bezbednosnim standardima Putin može, ako poželi, da krene na prekookeanski put na sastanak sa Obamom.

Veliki salon na glavnoj palubi površine je neverovatnih 100 kvadratnih metara, a gostima su na raspolaganju teretana i veliki bazen s đakuzijem i svim ostalim uobičajenim sadržajima na superjahtama. Vladimir Putin je na Čajki stigao u Soči na Olimpijske igre, a taj grad je i luka na koju je jahta registrovana. Službeni vlasnik broda je kabinet ruskog predsednika.

No to nije jedina jahta ruskog predsednika. Privatnih, navodno, ima čak četiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track