SEĆANJE NA TRAGEDIJU: 10 godina od pogibije Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći
Foto: Beta Ap

Nova istraga u toku

SEĆANJE NA TRAGEDIJU: 10 godina od pogibije Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći

Planeta -
Venac na spomen-obeležje položili su predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić
1 / 5 Foto: Rojters

SARAJEVO - U Rotimlji kod Stoca, u Bosni i Hercegovini, danas je obeležena 10.godišnjica pogibije makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog i njegovih saradnika, kojoj će prisustvovati visoka makedonska delegacija sa predsednikom Đorđom Ivanovim.

Venac na spomen obeležje položili su predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Trajkovski i šest članova makedonske delegacije, koji su bili na putu za Mostar, poginuli su 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći.Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao tadašnji Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo".

Međutim, advokat porodica nekih poginulih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Sahrana (Foto: Rojters)
Sahrana (Foto: Rojters)

Glavni istražitelj međunarodnog tima i predsednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić, potvrdio je ranije da je nedavno završena nova istraga o padu aviona Vlade Makedonije.

Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće predstaviće svoje nalaze u Skoplju u martu ili aprilu ove godine.Rezultati istrage će, kazao je Kulić, najprije biti dostavljeni tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track