PRIVEDEN: Šef Evropskog parlamenta nemačke carinike poredio s Hitlerom
Foto: Wikipedia

Incident na aerodromu u Frankfurtu

PRIVEDEN: Šef Evropskog parlamenta nemačke carinike poredio s Hitlerom

Planeta -
Pokazao sam diplomatski pasoš, a carinik ga je pogledao i rekao mi besno "raus". Moja poljska duša poludela je od besa i okrenuo sam se i zapitao ga da li zna za šta mi u Poljskoj vezujemo reč "raus". Da je to kao "hajl Hitler", rekao je Jacek Protaševič

FRANKFURT - Nemačka policija privela je na kratko sa lisicama na rukama potpredsednika Evropskog parlamenta, poljskog evroposlanika Jaceka Protaševiča zbog svađe sa carinicima na aerodromu u Frankfurtu koje je pripit navodno vređao da su nacisti, poredeći ih sa Hitlerom.

Potpredsednik EP je prema navodima nemačkog lista Bild na aerodromu, kada mu je stigao prtljag, očigledno pod uticajem alkohola oteo kolica drugom putniku. Kada su carinici krenuli da ga zaustave počeo je da ih vređa da su nacisti i poput Hitlera i pitao ih da li su ikada bili u Aušvicu. Policija je morala agresivnom poljskom poslaniku da stavi lisice i privede ga na kratko u policijsku stanicu iako je pokazao diplomatski pasoš. Njega takođe štiti poslanički imunitet.

"Za sada postoje dve verzije - nemačkih carinika i Protaševiča. Moraće da objasni premijeru svoju verziju", kazala je danas portparol poljske vlade Malgožata Kidava-Blonjska. Protaševič je danas za poljske medije kategorično demantovao da je bio pijan, pošto je, kaže, popio samo dve čaše vina tokom leta a nemačke carinike i policiju optužio je za skandalozno ponašanje.

"Tek će biti skandal. U celoj Evropi. Pozvali su me na kontrolu prtljaga na šta imaju pravo. Pokazao sam diplomatski pasoš, a carinik ga je pogledao i rekao mi besno "raus". Moja poljska duša poludela je od besa i okrenuo sam se i zapitao ga da li zna za šta mi u Poljskoj vezujemo reč "raus". Da je to kao "hajl Hitler"", kazao je Protaševič poljskoj televiziji TVP.info.

Potpredsednik EP kazao je da mu je carinik uzeo prtljag i pozvao ga da krene za njim, a u međuvremenu je stigla i policijska patrola. Protaševič je kazao da mu je policajac oteo mobilni telefon kojim je snimao ceo incident i stavio mu lisice na ruke. Pored razjašnjenja poljskom premijeru, pošto je Protaševič u EP izabran na listi vladajućih liberala predsednika poljske vlade Donalda Tuska, poljski evroposlanik moraće danas da se pravda i predsedniku EP Martinu Šulcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track