Najnovije vesti

IZVRŠENA SMRTNA KAZNA: Pogubljen ubica policajca na Floridi
Foto: Rojters, Beta Ap

Osuđen još 1995. godine

IZVRŠENA SMRTNA KAZNA: Pogubljen ubica policajca na Floridi

Planeta
Pol Augustus, poznati švercer droge u Floridi, osuđen je 1995. godine za ubistvo saobraćajnoj policajca 1992. godine.

TALAHASI - Zatvorenik optužen za ubistvo policajca u američkoj saveznoj državi Floridi pogubljen je smrtonosnom injekcijom, iako je u SAD u toku spor zbog nestašice anestetika, nezaobilaznog sastojka koji se primenjuje u izvršenju kazne uz smrtonosnu injekciju.

Pol Augustus, poznati švercer droge u Floridi, osuđen je 1995. godine za ubistvo saobraćajnoj policajca 1992. godine. Augustus (48) je prošle godine dobio još godinu dana odlaganja smrtne kazne, ali je njegova poslednja žalba nedavno odbijena. Osuđenik se žalio što se sada umesto poznatog anestetika pentobarbitala, koristi sedativ midalozan. On je četvrti osuđenik u Floridi koji je pogubljen novom kombinacijom lekova. Florida je prošle godine počela da koristi novi anestetik.

Od kada su evropski proizvođači odbili da SAD isporučuju anestetik pentobarbital za ljudska pogubljenja, države u kojima je na snazi smrtna kazna, okreću se novim dobavljačima ili neovlašćenim proizvodima. Zbog te nestašice povećao se broj žalbi na smrtnu presudu u SAD, jer se osuđenici plaše da će umreti u nesnosnim bolovima ako u injekciji nema odogovarajućeg jakog anestetika. Prema američkom Ustavu, osuđenici na smrt ne smeju da osećaju bolove prilikom pogubljenja.

U smrtonosnoj injekciji moraju da se nalaze tri sastojka - anestetik, paralizator mišića i suspstanca koja zaustavlja rad srca. Protivnici smrtne kazne tvrde da će osuđenik ako nema dovoljno anestitika trpeti veliko mučenje. Kao način izvršenja smrtne kazne, injekcija se koristi od 1979. godine kao zamena za tradionalne metode pogubljenja: električnu stolicu, gas, vešanje i streljanje. Smrtna kazna je na snazi u oko 30 američkih saveznih država.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...