UPOZORENJE SAD: Ruska vojna intervencija u Ukrajini bila bi teška greška
Foto: Rojters

Poruka iz Stejt departmenta

UPOZORENJE SAD: Ruska vojna intervencija u Ukrajini bila bi teška greška

Planeta -
Ovo nije Roki IV, rekao je državni sekretar Keri, pozivajući se na legendarni film Silvestera Stalonea iz 1985, u kojem se ostareli američki bokser bori s teškim sovjetskim snagatorom

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su u sredu otvoreno upozorile Rusiju da bi vojna intervencija u Ukrajini bila "teška greška". Trupe u zapadnoj Rusiji su stavljene u stanje visoke pripravnosti - kako je rečeno: radi velike vežbe, uključujući i oblast kraj granice Ukrajine.

Državni sekretar SAD Džon Keri je pred malom grupom novinara u Stejt departmentu, uz to jasno upozorenje najavio da Obamina administracija planira milijardu dolara kreditne garancije za Ukrajinu i da će razmotriti dodatnu direktnu pomoć toj bivšoj sovjetskoj republici posle nemira koji su doveli do svrgavanja njegnog predsednika koji je imao podršku Rusije. Keri je obnovio američki zahtev da Moskva povuče trupe iz spornih enklava u drugoj bivšoj sovjetskoj republici, Gruziji, i pozvao Gruziju da se dalje povezuje sa Evropom i NATO.

Upozorenje, najava pomoć i podsticaj Gruziji da se okrene Zapadu, dolaze usred rastuće napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i verovatno će razgoreti već duboke ruske sumnje u namere Zapada u ruskom "dvorištu". Keri je, međutim, tvrdio da američka politika prema Ukrajini, Gruziji i drugim državama koje su nekada činile Sovjetski Savez, nema za cilj smanjenje uticaja Rusije u njenom susedstvu. On je tvrdio da ohrabrenje SAD bivšim sovjetskim zemljama da se integrišu sa Zapadom, pokreće želja Amerike da tamošnji narodi ostvare težnje za slobodom u robusnim demokratijama s jakim ekonomijama.

"Ovo nije 'Roki IV' ", rekao je Keri, pozivajući se na legendarni film Silvestera Stalonea iz 1985, u kojem se ostareli američki bokser bori s teškim sovjetskim snagatorom. "Ovo nije igra da jedan dobija, a drugi gubi. Mi to ne gledamo kroz objektiv Istok-Zapad, Rusija-SAD ili bilo šta drugo. Mi vidimo da narod jedne suverene države izražavaju želju da izaberu svoju budućnost. A to je veoma moćna sila".

Konstatujući da je ruski predsednik Vladimir Putin u sredu naredio izvođenje velike vojne vežbe koju mnogi vide kao demonstraciju sile ili moguć uvod u intervenciju u Ukrajini, Keri je rekao da bi bilo licemerno da Moskva pošalje trupe u drugu zemlju, a poslednjih nekoliko godine se suprotstavljala stranoj vojnoj akciji u Libiji i Siriji.

"Bilo bi važno da zemlja koja je tako često u poslednjih godinu dana govorila... protiv strane intervencije u Libiji, Siriji i drugde, sama posluša to svoje upozorenje dok razmišlja o opcijama za suverenu Ukrajinu", rekao je Keri. "Bilo koja vrsta vojne intervencije koje bi kršile suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, biće ogromna, velika greška. Teritorijalni integritet Ukrajine treba poštovati", upozorio je američki zvaničnik.

Portparol Bele kuće Džoš Irnest je u sredu pozvao "spoljne aktere" da poštuju uverenitet Ukrajine. Ne pominjući Rusiju, Irnest je pozvao druge zemlje regiona da okončaju "provokativnu retoriku i aktivnosti". Govoreći o pomoći, Keri je rekao da je "urgentno da se krene napred" u pomaganju Ukrajini, ali je rekao da je takođe urgentna potreba da prelazna vlast Ukrajine donese reforme, suzbija korupciju i pripremi slobodne i poštene izbore. On je rekao da će planirana milijarda dolara kreditnih garancija biti propraćena dodatnom pomoći koja će biti utvrđena kasnije, u konsultaciji s Kongresom SAD, kao i uz oko 1,5 milijardom dolara Evropske unije, zajedno s kreditima svetskih finansijskih institucija.

Keri je za okruglim stolom razgovarao s malom grupom novinara u Stejt departmentu gde je u sredu predsedavao sastankom Odbora za strateško partnerstvo SAD-Gruzija. On je na tom sastanku najavio dodatnu, ali neodređenu, pomoć SAD "da se podrži evropska i evro-atlantska vizija Gruzije". Keri je kritikovao vojno prisustvo Rusije na otcepljenim gruzijskim teritorijama Abhazije i Južne Osetije koje je u suprotnosti sa sporazumom o prekidu vatre kojim je završen rat Rusija-Gruzija 2008. godine.

Keri je naglasio da su SAD za prijem Gruzije u NATO, čemu se protivi Rusija, i da žele da Gruzija ove godine potpiše ugovor o partnerstvu sa Evropskom unijom. Sličan predloženi sporazum Ukrajine i EU bio je jedan od katalizatora koji su doveli do smrtonosnih nemira u Kijevu kojima je prošle nedelje svrgnut predsednik Viktor Janukovič koji je imao podršku Rusije.

Neki ruski zvaničnici optužuju Zapad da je podstakao pobunu protiv Janukoviča, što su američki i evropski zvaničnici negirali. Pored toga što je Putin naredio vojne vežbe, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će preduzeti korake za jačanje bezbednosti baza ruske Crnomorske flote na ukrajinskom Krimskom poluostrvu, gde je u sredu bilo sukoba proruskih i antiruskih demonstranata. Proruski demonstranti su govorili o secesiji, a jedan ruski poslanik je strastveno obećao da će ih Rusija zaštititi.

Ti događaji su pojačali strahovanje od moguće ruske vojne intervencije u Ukrajini slične operacijama 2008. u Gruziji koje su dovele do ruske okupacije Abhazije i Južne Osetije što su otvoreno osudile SAD i njihovi evropski saveznici. "Mi se i dalje protivimo ruskoj okupaciji, militarizaciji i postavljanju granica između tih oblasti i Gruzije, i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze iz sporazuma o prekidu vatre iz 2008, uključujući i povlačenje snaga i slobodan pristup humanitarnoj pomoći", rekao je Keri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track