NOVI HLADNI RAT: Ruski ratni brod pristao u Havani!

Na pragu SAD

NOVI HLADNI RAT: Ruski ratni brod pristao u Havani!

Planeta -
Brod "CCB-175" je opremljen naprednom opremom za elektronsko osmatranje, kao i protivazdušnim oružjem

HAVANA - Ruski vojni brod pristao je danas u luku u Havani, dan pošto je ruski ministar odbrane najavio planove za veće vojno prisustvo Rusije širom sveta.

Obaveštajno-izviđački brod "Viktor Leonov CCB-175" privukao je pažnju stanovnika kubanske prestonice. Sa jarbola su se viorile ruska i kubanska zastava.

Moskva je saopštila da je tražila dozvole da ruski brodovi koriste luke na Kubi i u drugim latinoameričkim zemaljama i Aziji. Brod "CCB-175" je opremljen naprednom opremom za elektronsko osmatranje, kao i protivazdušnim oružjem.

Ni Rusija, a ni Kuba nisu dale nikakvo objašnjenje povodom pristajanja ovog ratnog broda, koje kako se navodi u zapadnim medijima podseća na doba Hladnog rata. Bar za sada brod Viktor Leonov, koji ima posadu od 200 vojnika, nalazi se u delu gde pristaju brodovi sa krstarenja.

Kuba i Sovjetski Savez su gajile bliske vojne i ekonomske veze tokom Hladnog rata, ali su one oslabile posle pada "gvozdene zavese".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da Rusija planira da proširi stalno vojno prisustvo izvan svojih granica otvarajući vojne baze u nekim stranim zemljama, uključujući i Kubu.

On je naveo da se na listi tih zemalja nalaze i Vijetnam, Venecuela, Nikaragva, Sejšeli, Singapur i još nekoliko država, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Šojgu je dodao da se pregovori odnose ne samo na vojne baze, već i na posete lukama u tim zemljama, kao i na otvaranje punktova za dopunu goriva za ruske strateške bombardere u patroli.

Moskva trenutno ima samo jednu pomorsku bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, i to u Tartusu u Siriji, ali je sudbina ove baze neizvesna zbog građanskog rata koji i dalje traje u toj zemlji, navodi ruska agencija.

Postsovjetska Rusija je zatvorila veliku pomorsku bazu u Vijetnamu i jednu radarsku bazu na Kubi 2002. godine zbog finansijskog pritiska. Međutim, Rusija je počela da obnavlja svoju pomorsku i stratešku avijaciju od sredine prošle decenije, smatrajući to pogodnim načinom da projektuje sliku o sebi u inostranstvu i da zaštiti svoje nacionalne interese širom sveta.

http://www.youtube.com/watch?v=SyDZjJp5nFc

NE PROPUSTITE

AMERIČKI GENERAL PRIZNAO: NATO i SAD nemaju spreman odgovor na eventualnu rusku intervenciju!

PUTIN PODIGAO SILNU VOJSKU: Ruski lovci stavljeni u stanje borbene gotovosti

UPOZORENJE SAD: Ruska vojna intervencija u Ukrajini bila bi teška greška

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja