POGLEDAJTE ČETNIKE NA KRIMU: Milutin Mališić doveo srpske dobrovoljce u Sevastopolj

Stigli na poziv kozaka

POGLEDAJTE ČETNIKE NA KRIMU: Milutin Mališić doveo srpske dobrovoljce u Sevastopolj

Planeta -
Milutin Mališić je učestvovao u Hodočašću koji su ruski kozaci organizovali prošle godine na Kosovo i Metohiju. U svojoj izjavi za Itar Tas on je rekao da je na Krim otputovao upravo na poziv Kozaka.

SEVASTOPOLJ - Komandant srpskih četnika na Krimu Milutin Mališić bio je pripadnik grupe OSA - Oslobodilačka srpska Armija i 2000. godine mu je suđeno pod optužbom da su planirao da ubije Slobodana Miloševića i Nebojšu Pavkovića. Mališić je tada demantovao optužbe.

Mališić je na suđenju odbacivao tvrdnje da su planirali atentate na Miloševića i Pavkovića. On je rekao da je OSA radila tajno u Srbiji i na Kosovu, a da su bile planirane i akcije protiv međunarodnih snaga u Bosni i napadi na „mudžahedinske objekte“.

On je istakao da je u početku stekao utisak da je OSA dobro organizovana vojna formacija sa „najmanje 100 iskusnih boraca“, ali da je u septembru 1999. godine godine prekinuo kontakte sa ostalim optuženima, jer je uvideo da „nisu dovoljno sposobni i dorasli zadatku da brane srpski narod na Kosovu“. Tadašnji predsednik SRJ, Vojislav Koštunica pomilovao ga je sa ostalim optuženima 6. decembra 2000. godine.

Mališić je poslednjih godina bio aktivan član Četničkog pokreta Bratislava Živkovića, jednog od brojnih frakcija među četnicima i ravnogorcima. Ovaj pokret je ostvario i tesne veze za kozačkim pokretima u Rusiji, a Mališić je nekoliko puta odlazio tamo.

Mališić je učestvovao u Hodočašću koji su ruski kozaci organizovali prošle godine na Kosovo i Metohiju. U svojoj izjavi za Itar Tas on je rekao da je na Krim otputovao upravo na poziv Kozaka.

Mališić je učestvovao u ratu na Kosovu i Metohiji gde je proveo godinu dana kao vojni policajac. Četnički pokret kome pripada u više navrata je, tokom krize na Kosmetu, saopštavao da se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini spremni da se oružano suprotstave eventualnom upadu Albanaca na srpske opštine.

http://www.youtube.com/watch?v=9y6Oulyk00A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track