Otmičari su nas tukli, maltretirali i opljačkali!
Foto: Printskrin

Oglasile se žrtve

Otmičari su nas tukli, maltretirali i opljačkali!

Planeta -
Porodice žrtava koje su proruske snage zarobile na ukrajinskom poluostrvu Krim, ispičele su javnosti kakvo zlostavljanje su pretrpeli u zatočeništvu

KIJEV - Ukrajinci koje su 9. marta na kontrolnom punktu na ulasku u Krim oteli proruski aktivisti preživeli su strašnu torturu, ispričali su članovi njihovih porodica novinarima.

Katarina Rakno, supruga otetog fotoreportera Eugenia Raknoa, koji je sa ostalim sapatnicima oslobođen juče, rekla je da su joj muža oteli pred njenim očima! Ona svedoči da je bila zaprepašćena kada je videla da su joj supruga tukli, istrgli mu minđušu i ošišali kosu. Iz torbe su mu uzeli 600 dolara, kameru, lap-top, dok su iz automobila izvukli radio.

Prema njenim rečima, otmičari nisu izneli nikakve zahteve novinarima, već su ih samo ismevali, nazivavši ih "samoodbrana Krima".

Marina Maksimenko izjavila je da su njenoj ćerki Oleni oteli lične stvari, dva diktafona i kamere. Otmičari su tražili od Olene da prizna da je dobila novac za svoje aktivnosti na Krimu.

Novinarka Olena se nakon što je oslobođena, na svom Fejsbuk profilu zahvalila javnosti na podršci i da će sve detalje izneti na konferenciji za novinare.

Podsetimo, tri novinarke Katerina Butko, Aleksandra Rjazanceva i Olena Maksimenko, kidnapovane su 9. marta, kada su navodno njihovi automobili zaustavljeni na kontrolnom punktu na ulazu u Krim. Kasnije su žene, reporter i vozač odvedeni u nepoznatom pravcu.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov objavio je juče na svojoj Fejsbuk stranici da su žrtve pronađene i da se pregovara o njihovom puštanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track