OLAND PORUČIO PUTINU: Pripajanje Krima Rusiji "neprihvatljiva aneksija"
Foto: AP

Izbegavanje opasne eskalacije

OLAND PORUČIO PUTINU: Pripajanje Krima Rusiji "neprihvatljiva aneksija"

Planeta -
Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da referendum na Krimu zakazan za 16. mart za koji se pripreme odvijaju na netransparentan način, nema pravnu osnovu

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi pripajanje ukrajinskog regiona Krima Rusiji predstavljalo "neprihvatljivu aneksiju" i zatražio od njega da učini sve da to spreči.

Oland je rekao Putinu da "referendum na Krimu zakazan za 16. mart za koji se pripreme odvijaju na netransparentan način, nema pravnu osnovu", saopštio je kabinet francuskog predsednika nakon telefonskog razgovora dva predsednika.

"Predsednik Oland je istakao da još uvek ima vremena da se izbegne besmislena i opasna eskalacija", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ranije danas su i lideri zemalja G7 i EU istakli da bi pripajanje Krima Rusiji predstavljalo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta i čitavog niza međunarodnih sporazuma koje je Rusija potpisala i da bi imalo teške posledice po jedinstvo i suverenitet svih drzava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja