Član Bundestaga: Glad u BiH je nadvladala strah!

Josip Juratović upozorava

Član Bundestaga: Glad u BiH je nadvladala strah!

Planeta -
Ja sam već davno upozoravao na to da jednog dana nacionalne fraze na građane i građanke neće više uticati i da će oni sami tražiti izlaz iz te ekonomske i socijalne katastrofe

U Bosni i Hercegovini je glad nadvladala strah, i to kod svih građana širom Bosne i Hercegovine, izjavio je Josip Juratović, zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom Bundestagu, stranke koja sa Hrišćansko-demokratskom unijom kancelarke Angele Merkl čini vladajuću većinu.On je izneo svoje viđenje događaja koji su proteklih mesec dana potresali BiH."Ja sam već davno upozoravao na to da jednog dana nacionalne fraze na građane i građanke neće više uticati i da će oni sami tražiti izlaz iz te ekonomske i socijalne katastrofe. Sada su kroz svoje proteste i plenume našli sluha kod političke elite. Ako se ta elita sada angažuje za dobrobit svih, onda će se situacija vremenom smiriti. Ako i dalje nastave da ignorišu glas naroda, onda će pre ili kasnije doći do još gore eskalacije", kazao je Juratović.

Govoreći o tome koje su opasnosti koje bi se u narednom periodu mogle, takođe, naći pred BiH i kako cela situacija izgleda iz nemačke vizure, Juratović je podsetio da su protesti oko jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) bili prvi talas socijalnog nezadovoljstva.

"Ovo je sada drugi talas. Mislim da je za političke aktere u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru… krajnje vreme da počinju odgovorno da rade za svoje građane, jer je njihov zadatak da služe svom narodu a ne da profitiraju od svojih važnih položaja. Upozoravam, ako dođe do trećeg talasa, onda će taj talas završiti u anarhiji, a to sigurno nije cilj jednog kulturnog evropskog društva", upozorio je Juratović.

Dodaje kako BiH, nažalost, više nije u fokusu međunarodne zajednice, te da tu leži posebna opasnost. O mogućem snažnijem nemačkom angažmanu u BiH kaže."Svet je pun kriznih područja kojima je sve teže dati sigurnost. Na drugoj strani oni koji su spremni pomoći BiH ostaju u dilemi, jer - nakon dvateset godina loše vođene politike - ne nalaze ni bazu, ni ambijent za ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost po primeru modernih i demokratskih zemalja. Osim toga moramo se truditi za realizaciju implementacije osnovnih vrednosti. Presuda u slučaju 'Sejdić-Finci' je samo jedan slučaj diskriminacije. Ali te probleme ne možemo mi izvana rešavati, nego angažirane građanke i građani kako na lokalnom tako i na nacionalnom političkom prostoru", smatra on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track