RUSIJA OPTUŽUJE: SAD diskriminiše naše novinare!
Foto: AP

Protest

RUSIJA OPTUŽUJE: SAD diskriminiše naše novinare!

Planeta -
Smatramo da je to što ruskim novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju konferenciji za novinare Baraka Obame i Arsenija Jacenjuka, 12. marta, neprihvatljivo i da predstavlja diskriminaciju, sapštila je zvanična Moskva

MOSKVA - Rusija je danas optužila SAD za neprihvatljivu diskriminaciju ruskih novinara zato što im je zabranila da prisustvuju konferenciji za novinare američkog predsednika Baraka Obame i ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka.

"Smatramo da je to što ruskim novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju Obaminoj i Jacenjukovoj konferenciji za novinare 12. marta neprihvatljivo i da predstavlja diskriminaciju", naveo je portparol ministarstva Alekander Lukaševič, preneo je Rojters.

"Izgleda da u Vašingtonu, gde toliko vole da govore o slobodi govora i pravima novinara, nisu spremni da sami poštuju ove principe i više vole da sarađuju samo sa "odobrenim" medijima koji objavljuju "poželjne" informacije", dodaje se u saopštenju.

On je kazao da američke vlasti nisu htele da se suoče sa "neprijatnim pitanjima koja nisu unapred dogovorena", uključujući "zločine" Dmitra Jaroša, lidera ekstremne desnice koji je imao uticajnu ulogu u protestima u kojima je svrgnut ukrajinski predsednik Viktor Janukovič koga podržava Moskva.Lukaševič nije izneo nikakve detalje niti dokaz da ruskim novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju konferenciji.

Obama je razgovarao sa Jacenjukom da bi pokazao da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom oko Krima koji su okupirale ruske snage. Na Krimu se u nedelju održava referendum o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Ruskoj Federaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track