Ilarionov: Održavanje referenduma na Krimu je okidač za Treći svetski rat!
Foto: Reuters

Mišljenje stručnjaka

Ilarionov: Održavanje referenduma na Krimu je okidač za Treći svetski rat!

Planeta -
Ukrajinske vlasti moraju da ulože napor da spreče održavanje referenduma na Krimu 16. marta, inače će taj region postati vojna baza, a svet će biti doveden na ivicu velikog rata, upozorava bivši savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Andrej Ilarionov

Ukrajina ne bi trebalo da dozvoli referendum na Krimu jer bi to moglo da pokrene spiralu nasilja i ekalaciju sukoba u mnogo širem području, čak i svetskih razmera, upozorava bivši savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Andrej Ilarionov.

Ukrajinske vlasti moraju da ulože napor da spreče održavanje referenduma na Krimu 16. marta, inače će taj region postati vojna baza, a svet će biti doveden na ivicu velikog rata.

Ilarionov smatra greškom nadu da će se nakon referenduma pronaći kompromisno rešenje i dodaje da ukrajinske vlasti imaju još samo četrdesetak sati da smisle kako da spreče zakazani referendum.

"Referendum će izazvati rat, tako da je neophodno ne dopustiti sukob dva naroda koji može da se proširi", istakao je Iljarionov.

On je dodao i da treba razmotriri plan spasavanja ukrajinskih vojnika koji se nalaze na Krimu, a koji bi po izbijanju sukoba postali ratni zarobljenici. Takođe je ukazao i da bi sukobi doveli do etničkog čišćenja na Krimu jer trenutno na tom poluostrvu živi Rusi, Tatari i Ukrajinci.

Bivši Putinov savetnik smatra da je glavni saveznik Ukrajine u borbi protiv Putinovog režima zapravo ruski narod.

"On je zavarao narod lažima, ali je Ukrajina dužna da objasni prevare i laži ruske vlasti", zaključuje Ilarionov, piše Unian.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track