Lavrov: Ukrajina mora da promeni zakone, Rusija će poštovati odluku Krima
Foto: Reuters

Petosatno sastančenje

Lavrov: Ukrajina mora da promeni zakone, Rusija će poštovati odluku Krima

Planeta -
Razlike u stavu SAD i Rusije po pitanju Ukrajine ostaju, ali razgovori su bili korisni, ocenio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka sa američkim kolegom Džonom Kerijem

Rusija će poštovati rezultat referenduma na Krimu i nije nam potrebna međunarodna dozvola da razmatramo rusko-ukrajinske odnose, a Ukrajina mora da promeni svoje zakone, prvo je što je Sergej Lavrov izjavio posle sastanka sa američkim kolegom koji je trajao skoro pet časova.

Na pitanje novinara da li mu je Keri pretio sankcijama, Lavrov je rekao:

"Mi već znamo da postoji mogućnost sankcija, pratimo vesti. Mogu vam reći da naš partner shvata da su sankcije kontraproduktivni instrument." Besmisleno je pretiti u politici, dodao je on.

Što se tiče referenduma na Krimu, predsednik Putin je već rekao da ćemo poštovati volju naroda Krima, ponovio je on.

"Ako je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim", kazao je ruski ministar i dodao da je besmisleno spekulisati dok ne stignu rezultati referenduma na Krimu.

"Pravo naroda na samoopredeljenje niko nije ukinuo. Ono je dato u Povelji UN", podsetio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da je Rusija zabrinuta zbog toga što se u Ukrajini "ne preduzimaju potrebne mere za zaštitu pravnog poretka, ne preduzimaju se konkretne mere da se obuzdaju ilegalne aktivnosti radikalnih elemenata, koji nastavljaju da organizuju nasilne provokacije i pokušavaju da pojačaju uticaj u zemlji". Ukrajina mora da promeni zakone zbog zaštite svih oblasti, kazao je.

Razlike u stavu SAD i Rusije po pitanju Ukrajine ostaju, ali razgovori su bili korisni, ocenio je on.Inače, jedna od vesti dana koje su obeležile 25. dan ukrajinske krize jeste dramatična izjava Aleksandra Turčinova, privremenog predsednika Ukrajine, da je Rusija spremna na invaziju, i da su ruske snage na granicama "spremne da napadnu".

Osim toga, sajtovi organa vlasti na Krimu, ali i u Rusiji, bili su izloženi masovnom hakerskom napadu, a Evropska unija je na crnu listu, koju bi trebalo da usvoji u ponedeljak, stavila najbliže saradnike ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i vođa motocikističkog kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldostanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track