Turčinov: Moskva silom obnovlja sovjetsku imperiju!

Demokratija ili totalitarizam

Turčinov: Moskva silom obnovlja sovjetsku imperiju!

Planeta -
Konflikt između Rusije i Ukrajine prelazi na novi nivo, rekao je privremeni ukrajinski predsednik

KIJEV - Privremeni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov izjavio je danas da "Moskva teži da silom obnovi sovjetsku imperiju".

Komentarišući nagomilavanje ruskih vojnika na istočnoj granici Ukrajine, Turčinov je naveo da "konflikt prelazi na novi nivo".

"Ili će naša nova mlada demokratija trijumfovati ili će totalitarna zavesa pasti na Ukrajinu", rekao je Turčinov, prenela je agencija Rojters.

Posle sastanka sa američkim senatorom Džon Mekejnom, Turčinov je kazao da je važno da akcija Moskva naiđe na otpor u Ukrajini.

"Nažalost, Rusija nije dala nijedan signal da je moguće mirno rešenje sukoba. Bez bilo kakvog obrazloženja, ruske vlasti neće prestati da primenjuju agresiju na Krimu i neće povući svoje vojnike sa istočne granice Ukrajine ", rekao je Turčinov.

Ranije danas je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov demantovao da Kremlj ima bilo kakve planove da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu.

Tučinov je dodao da Ukrajina preduzima sve moguće mere da ojača svoju vojsku, i tokom posete vojnoj vežbi kod Kijeva, pohvalio vojnika koji učestvuju u vežbi da "časno obavljanju svoje dužnosti".

"Danas na ovom poligonu za obuku, nismo videli samo neku vrstu predstave, već prave (vojne) vežbe sa tenkovskim jedinicama i mobilnim vazdušnim jedinicama koje, bitno, rade u tandemu", rekao je Turčinov vojnicima na oko 150 kilometara severno Kijeva.

On je da Ukrajina radi na jačanju oružanih snage i jačanju novonastale Nacionalne garde.

Vojnici su prikazali niz oružja medijima, uključujući tenkove, helikoptere i anti-tenkovske i sistem protiv-vazdušne odbrane, a slične vojne vežbe su održane i u drugim delovima Ukrajine, naveli su vojni zvaničnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track