UŽIVO DAN 29: Ukrajincima naređeno da pucaju, ratom zaustaviti Putina!?

Prst na obaraču

UŽIVO DAN 29: Ukrajincima naređeno da pucaju, ratom zaustaviti Putina!?

Planeta -
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o prijemu Krima u Rusiju. U Moldaviji strahuju da bi primer Krima moglo da sledi Prodnjestrovlje koje se 1990. "otcepilo" i u kome je stacionirano 1.500 ruskih vojnika. Ukrajinska vojska na Krimu dobila naređenje da puca ukoliko bude napadnuta
1 / 8 Foto: AP

MOSKVA - Nesumnjivo najvažnija vest koja je obeležila 18. mart, 29. dan ukrajinske krize, jeste da je Ruska Federacija danas zvanično primila u svoj sastav poluostrvo Krim i Sevastopolj. Usledile su oštre osude sa Zapada, ali čule su se i izjave podrške ruskoj politici. Odmah su započete sveobuhvatne pripreme za integraciju Krima i Sevastopolja, pa su krimske vlasti počele da izdaju ruske pasoše, a najavljeno je da će rublja biti uskoro uvedena kao druga zvanična valuta, pored ukrajinske grivne.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je pred oba doma parlamenta dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije. Prethodno je potpisao nacrt zakona o pripajanju Krima i Sevastopolja Rusiji.

Predveče je neidentifikovani snajperista zapucao po ulicama Simferopolja, krimske prestonice, i ubio jednog krimskog vojnika, dok je nešto kasnije od posledica ranjavanja preminuo i ukrajinski vojnik. Iz tog razloga, kako je zvanično navedeno, ukrajinski vojnici na teritoriji Krima dobili su naređenje da upotrebe vatreno oružje.

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem.

http://www.youtube.com/watch?v=MaS0QXAoO_k

22.35 - Po nalogu Kijeva, u Odesi je uhapšen organizator akcija podrške Krimu Anton Davidčenko. Lider ukrajinske partije "Domovina" Igor Markov izjavio je da vlasti na taj način destabilizuju i onako krhku situaciju u Odesi.

23.20 - Vođa neo-nacističke skupine Desni Sektor, Dmitri Jaroš rekao je da veruju da Ukrajina može da bude subjekt, a ne objekt geopolitike, i da nije ni protiv, ali ni za priključivanje Evropskoj uniji.

Zna se za koga je on: Dmitrij Jaroš
Zna se za koga je on: Dmitrij Jaroš

22.56 - Snajperista za koga se sumnja da je pucao na ukrajinske i vojnike snaga Krima ispred instituta u Simferopolju, je uhapšen. Policija traga i za njegovim saučesnikom.

22.33 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen osudio je današnji ruski potez da pripoji ukrajinski region Krim, navodeći da je aneksija Krima nezakonita i nelegitimna i da je Moskva krenula opasnim putem. "Osuđujem saopštenje predsednika Vladimira Putina o novom zakonu koji će Krim uključuti u sastav Ruske Federacije", naveo je Rasmusen u saopštenju, preneo je Rojters. "Rusija se oglušila o sve pozive da se vrati međunarodnim zakonima i prestane da ide opasnim putem. Nema opravdanja za nastavak akcija tim pravcem koji može samo da produbi međunarodnu izolaciju Rusije. Aneksija Krima je nezakonita i nelegitimna i NATO saveznici je neće priznati", saopštio je generalni sekretar NATO.

22.25 - Moskva: Sprečiti dilvljanje kijevskih neonacista. Rusija je izrazila zabrinutost što SAD i Evropska unija ne obraćaju pažnju na to što se u izvršnim telima Ukrajine, koja tvrde da su legitimna, nalaze predstavnici ultranacionalističkih snaga. Ovo "slepilo" je teško objasniti i očigledno je u vezi sa prikrivenim antiruskim geopolitičkim planovima, preneo je Itar-tas s pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

21.42 - Keri uporedio krizu oko Krima sa početkom Drugog svetskog rata. Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Rusiju da ne vrši nikakav vojni upad na istok Ukrajine i uporedio je "nacionalistički zanos", podstaknut krizom zbog Krima, sa situacijom pred izbijanje Drugog svetskog rata. Keri je rekao da se nada da do toga neće doći i da ne želi da iznosi opcije za bilo kakav američki ili globalni odgovor za bilo kakav ruski upad na istok Ukrajine, pre nego što se proceni situacija nakon pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, preneo je AFP.

21. 25 - Samo rat može da zaustavi pripajanje Krima. Profesor Univerziteta u Bostonu Endru Bačević izjavio je italijanskom listu Republika da bi "samo rat mogao zaustaviti pripajanje Krima Rusiji" i ocenio da "Moskva neće ići nazad jer ima previše interesa u tom regionu". "(Ruski predsednik Vladimir) Putin to zna, a zna da ni SAD, niti Evropska unija nisu spremni da se tuku za Ukrajinu",

21.15 - Nova vlast "zavodi red" u Kijevu. Članovi ultranacionalističke političke partije "Sloboda", upali su u kancelariju generalnog direktora prve ukrajinske televizije Aleksandra Panteleimona, i batinama ga prisilili da potpiše svoju ostavku.

20.26 - Aktivisti palili gume u centru Kijeva u znak protesta pasivnosti ukrajinske vlasti povodom problema na Krimu. Oni su zabarikadirali ulicu u centru, tražeći da vlasti reaguju.

20.20 - Starleta i novinarka traži od Putina da joj oduzme državljanstvo Rusije. Ksenija Sobčak tv voditljka i starleta koju zovu i ruska Paris Hilton, inače žestoki protivnik ruskog predsednika skrenula je danas pažnju na sebe fotografijom na kojoj u znak protesta poziva Putina da joj oduzme rusko državljanstvo.

20.03 - Potpredsednik SAD Džo Bajden rekao je danas da njegova zemlja razmatra angažovanje američkih snaga koje će se rotirati u regionu Baltika, "kao korak ka obezbeđivanju kolektivne odbrane NATO saveznika protiv ruske agresije", javio je AP. Bajden je rekao da bi ove snage mogle da sprovode vežbe na zemlji, kao i morske manevre, ali i da se angažuju na obučavanju savezničkih vojnika, navela je američka agencija.

19.55 - Putinov govor umirio investitore. Vodeće evropske berze evidentirale su danas rast deonica, jer je, uprkos negodovanju Zapada zbog toga što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o prijemu Krima u sastav Ruske Federacije, njegov govor tim povodom bio "miroljubiviji nego što se očekivalo".

Londonski indeks FTSE 100 porastao je 0,56 odsto na 6.605,28 poena, frankfurtski DAKS 30 0,67 odsto na 9.242,55 poena, a pariški CAC 40 0,97 odsto na 4.313,26 poena, prenosi agencija Frans pres.

19.46 - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej otkazao je danas planiranu posetu Rusiji, jer su tu poverljivu informaciju objavili Rusi, navode diplomatski izvori. "Misija je otkazana, jer su Rusi objavili (informaciju)", naveo je diplomatski izvor za agenciju AFP.

19.36 - Ukrajinski vojnici dobili su ovlašćenje da mogu da pucaju ukoliko ih napadne ruska vojska, saopšteno je iz pres službe ukrajinskog ministarstva odbrane. Ova odluka je donešena nekoliko sati nakon što je vojnik ubijen u ukrajinskoj bazi u Simferopolju.

"U samoodbrani i zaštiti njihovog života, ukrajinskim vojnicima raspoređenim u Autonomnoj Republici Krim je dozvoljeno da koriste oružje", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, prenela je agencija AFP.

19.20 - Predsednik Moldavije Nikolae Timofti izjavio je da strahuje da bi separatisti u Pridnjestrovlju oblasti na istoku zemlje, posle prijapanja Krima Ruskoj Federaciji, mogli da traže od Moskve da prizna tu oblast. Timofti je rekao da će Pridnjestrovlje, oblast koja se otcepila od Moldavije 1990, možda zatražiti da postane deo Rusije, ali je istovremeno negirao današnje navode da su vlasti te oblasti to već učinile. Moskva je do sada tvrdila da priznaje teritorijalni integritet Moldavije, iako je njenih 1.500 vojnika stacionirano u Pridnjestrovlju.

19.03 - Sankcije koje su protiv Rusije uvele SAD i EU su apsolutno neprihvatljive i neće ostati bez posledica, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Džonom Kerijem, javlja Itar-Tass.

18.50 - Ministar odbrane Ukrajine Igor Tenjuh, izjavio je za nemački Špigel da ne veruje da je rat sa Rusijom neminovan, ali da je on, ali i mnogi Ukrajinci spremni da daju svoj život za zemlju.

18.25 - Administracija američkog predsednika Baraka Obame saopštila je da će preuzeti nove akcije protiv onih koji podržavaju "rusku aneksiju Krima", što uključuje i proširenje sankcija, saopštila je Bela kuća. "Osuđujemo što je Rusija zvanično anektirala Krim", izjavio je novinarima portparol Bele kuće Džej Karni, podsetivši da su SAD uvele sankcije pojedinim ruskim zvaničnicima."Još će toga da usledi", kazao je Karni, prenele su agencije.

18.18 - I nemačka kancelarka Angela Merkel demantovala je šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa, koji je najavio izbacivanje Rusije iz Grupe osam najmoćnijih zemalja sveta, javlja Itar-Tass.Ruska Federacija ostaje član G8, kazala je Merkelova.

17.59 - Na teritoriji Krima počelo je izdavanje ruskih pasoša, izjavio je premijer Krima Sergej Aksjonov TV kanalu "Rusija 24", prenosi RIA novosti. "Mi sebe smatramo Rusima, ruski pasoši već su počeli da se izdaju u Autonomnoj Republici Krimu", rekao je on. Aksjonov je rekao da će sva zvanična pitanja asimilacije Krima u Rusku Federaciju biti rešena u prelaznom periodu, otprilike do 2016. godine.

17.49 - U Sankt Peterburgu održan je miting podrške prijemu Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, javlja Interfaks.

17.05 - Jedan vojnik Snage samoodbrane Krima je poginuo, a dvojica su ranjena u pucnjavi snajperom u Simferopolju. "Pripadnici Snage samoodbrane su dobili informaciju da se u Kubanskoj ulici u Simferopolju u blizini naseljene zgrade nalaze naoružani ljudi. Vojnici su otvorili vatru, a jedna osoba je ubijena, dok su dve ranjene - navodi izvor agencije Interfaks.

17.18 - Ukrajina je ojačala kontrole na granicama s Krimom i u Hersonskoj oblasti, izjavio je prvi zamenik premijera Ukrajine Vitalij Jarema.

17.12 - Osam hiljada stanovnika Rostova na Donu okupilo se na Pozorišnom trgu u znak podrške ulasku Krima i Sevastopolja u sastav Krima.

17.10 - Sukob s Rusijom ulazi u vojnu fazu, izjavio je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, javlja AFP.

http://www.youtube.com/watch?v=XIAThPQHIi8#t=32

17.04 - Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas žiteljima Krima i Sevastopolja na njihovoj čvrstoj i doslednoj poziciji, ističući da su se oni posle teškog, dugog i iznurujućeg puta vratili u iskonsku luku, Rusiju.

"Posle teške, duge i iznurujuće plovidbe, Krim i Sevastopolj vraćaju se iskonskoj luci, rodnim obalama, matičnoj luci - Rusiji", rekao je Putin na mitingu i koncertu "Krim - Za Rusiju!" na centralnom Crvenom trgu u Moskvi, gde se prema podacima policije okupilo više od 100.000 ljudi. "Veoma smo brinuli za Krim. Rusija im je odgovorila toplinom, odazvala im se i otvorila svoje srce i čitavu dušu", rekao je predsednik Rusije.

16.59 - "Rusija će učiniti sve da što brže reši političku i ekonomsku krizu jer je je Ukrajina naš komšija, naš bratski narod", rekla je Valentina Matvijenko, predsednica Saveta federacije, na sastanku senatora tog doma ruskog parlamenta sa delegacijom zvaničnika Krima. "Rusija želi da sačuva Ukrajinu kao strateškog partnera... Mi nikada nećemo ratovati, Rusija želi mirnu i stabilnu Ukrajinu", kazala je Matvijenkova, koju su SAD stavile na crnu listu sankcionisanih ruskih zvaničnika.

16.46 - Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjaviio je da će se Rusija suočiti s ozbiljnim konsekvencama "zbog pokušaka aneksije Krima", javlja BBC.

16.42 - Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da ne očekuje nikakav konflikt sa Ukrajinom oko izvoza ruskih energenata u Evropu, preneo je Interfaks.Oko polovine ruskog prirodnog gas izvozi se u Evropu preko Ukrajine, podsetio je Rojters. Ministarstvo energetike i energetske kompanije Rusije počeće razgovare o obezbeđivanju energetskih resursa za Krim, rekao je novinarima Aleksandar Novak, a preneo Itar tas.

16.32 - Ruska Crnomorska flota vratiće istorijska imena do juče ukrajinskim brodovima u bazi na Krimu. Brodovi će preći u jurisdikciju Ruske Federacije posle današnjeg prijema Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, saznaje Raša tudej.

16.08 - Naoružani čovek pucao je na ukrajinske vojnike i tom prilikom je povređena jedna osoba, javlja CNN.

15.58 - Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se učesnicima koncerta na Crvenom trgu u Moskvi.

15.48 - Oko 110.000 ljudi okupilo se na koncertu na Crvenom trgu u Moskvi u znak podrške prijemu Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, javlja Itar-Tass. Koncert se održava pod parolom "Zajedno smo".

http://www.youtube.com/watch?v=XIAThPQHIi8#t=2581

15.43 - Prelazak ekonomije Krima sa ukrajinske grivne na rusku rublju mogao bi da potraje dva do tri meseca, kaže ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev. To je težak tehnički problem, ocenio je on i dodao da će rublja i grivna biti ravnopravne valute na Krimu.

15.33 - Britanski ministar spoljnih poslova Viljam Hejg je u obraćanju Donjem domu britanskog parlamenta ocenio da je ruski potez za žaljenje i da je Rusija "izabrala izolaciju".

Njegovo mišljenje deli i nemačka kancelarka Angela Merkel, koaj je izjavila da je priključivanje Krima Rusiji protivno međunarodnom pravu. Referendum ne priznaje ni Francuska, što je potvrdio predsednik Fransoa Oland.

15.23 - Ukrajinski milijarder Dmitrij Firtaš, koji je proše nedelje uhapšen u Beču, obratio se danas javnosti i ukazao da njegovo pritvaranje vodi ka daljoj destabilizaciji Krima i cele Ukrajine.

15.14 - Državna Duma mogla bi da ratifikuje sporazum o priključivanju Krima i Sevastopolja Rusiji jo ove nedelje ili početkom sledeće, izjavio je prvi potpredsednik Državne Dume Ivan Meljnikov za Interfaks.

15.09 - Portparol MIP Francuske Romen Nadal demantovao je svog šefa, fracuskog ministra spoljnih poslova Lorana Fabijusa, koji je ranije izjavio je da je učešće Rusije u G8 suspendovan, javlja Raša tudej. Rusija ostaje član "velike osmice", kazao je on.

15.03 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden i premijer Poljske Donald Tusk osudili su danas u Varšavi aneksiju Krima kao korak bez predsedana koji promenom granica menja celu geopolitičku situaciju i predstavlja izazov celom svetu, ne samo Ukrajini.

"Stajemo rame rame uz Poljsku i osuđujemo napad Rusije na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", kazao je američki potpredsednik Bajden posle razgovora sa Tuskom.

On je rekao da je svet prozreo priče Rusije i da je i u Savetu bezbednosti UN Rusija ostala usamljena, ogoljena pred svetom.

Foto AP
Foto AP

15.00 - Predsednik SAD Barak Obama pozvao je lidere G7 i EU da sledeće nedelje prisustvuju samitu o ukrajinskoj krizi u Hagu, javlja BBC.

14.57 - Ako Krim konfiskuje ukrajinsku imovinu i Moskva to dozvoli, Ukrajina će preduzeti odgovarajuće mere da nadoknadi gubitke, saopštilo me Ministarstvo pravde u Kijevu.

14.47 - Izbori za državne organe Republike Krim i grada Sevastopolja biće održani 13. septembra 2015, navodi se u sporazumu o priključivanju Krima Rusiji, javlja Rosijskaja gazeta.

14.42 - Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov pozdravio je ishod referenduma na Krimu i glasanje za pripajanje Rusiji, ocenjujući to kao "srećan događaj", prenosi AP. Nedeljno glasanje je pokazalo da "građani zaista žele da se vrate Rusiji", ocenio je Gorbačov.

14.40 - Britanija je obustavila vojnu saradnju s Rusijom posle prisajedinjenja Krima i Sevastopolja, javlja BBC.

14.30 - "Tražićemo od Tatara da oslobode zemlju koju zauzimaju jer nam je potrebna za društvene projekte", rekao je potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev za agenciju RIA Novosti.Reč je o imanjima za koja nemaju dozvole.

14.27 - Ukrajina nikada neće priznati pripajanje Krima Rusiji, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnjih poslova Jevgen Perebinis. "Mi ne priznajemo i nikada nećemo priznati takozvanu nezavisnost i takozvani sporazum o pripajanju Krima Rusiji", rekao je Perebinis, dodajući da potpisani sporazum "nema nikakve veze sa demokratijom, vladavinom prava niti zdravim razumom", prenosi AFP.

14.01 - Ukrajinci koji žive na Krimu postaće Rusi nakon potpisivanja sporazuma kojim se Sevastopolj pripaja Rusiji. Oni će imati pravo da, u roku od mesec dana, izraze želju za zadržavanjem sadašnjeg državljanstva.

13.50 - Vlada Rusije još nije razmatrala kontrasankcije SAD i EU, izjavio je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin. "Naša strana ne ucenjuje. Ne razgovaramo o sankcijama jer je sve ovo kao u obdaništu: zamrzavati račune i imovinu ljudima koji te račune i imovine nemaju zapravo je neka šala", kazao je Rogozin novinarima.

13.24 - Neizvesnost u pogledu ekonomskih posledica krize na Krimu uzrokovala je da poverenje investitora u Nemačkoj u martu padne na najniži nivo za poslednjih sedam meseci. Prema istraživanju koje je sproveo nemački ekonomski institut ZEW, indeks poverenja investitora u Nemačkoj je u martu pao za 9,1 poen na 46,6 poena, odnosno na najniži nivo od avgusta 2013. godine, preneo je Frans pres."Kriza na Krimu je podrila ekonomska očekivanja stručnjaka u Nemačkoj", izjavio je predsednik ZEW-a, Klemens Fuest.

13.21 - Parija "Udar" pozvala je na prekid diplomatskih odnosa Ukrajine i Rusije. "Na osnovu neprijateljskih akcija političkog rukovodstva Rusije insistiramo na prekidu diplomatskih odnosa Ukrajine i Rusije", saopštio je "Udar".

13.03 - Sankcije zapadnih zemalja koje su uvedene ruskim zvaničnicima zbog Ukrajine izazivaju "podsmeh i čak sarkazam", izjavio je danas savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. "Dosta nam je tih sankcija, one izazivaju podsmeh i čak sarkazam", kazao je Ušakov, a prenose ruske agencije. "Mislim da su te sankcije veoma udobne, nije mi nikakav problem. Ne stidim se, naprotiv ponosan sam. To je neka vrsta Oskara u kategoriji najbolja sporedna muška uloga", ironično je kazao Vladislav Surkov, takođe Putinov savetnik. Evropska unija i SAD uvele su juče sankcije ruskim i ukrajinskim zvaničnicima nakon odluke o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji.

13.05 - Vladimir Putin zatražio je od oba doma ruskog parlamenta da ratifikuju sporazum o primanju Krima u terotorijalni sastav Ruske Federacije. "Na osnovu rezultata referenduma i volje naroda, iznosim pred federalni parlament novi zakon o prijemu dva subjekta u sastav Ruske Federacije - Republike Krim i grada Sevastopolja i molim vas da ga razmotrite i ratifikujete. Ne sumnjam u vašu podršku", rekao je Putin.

13.01 - Krim je postao deo Ruske Federacije. Sporazum su u Moskvi potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin, predsedavajući parlamenta Republike Krim Vladimir Konstantnov i premijer Kirma Sergej Aksjonov.

12.52 - Uskoro počinje zvanična ceremonija potpisivanja dokumenata o prijemu Krima u Rusku Federaciju. Možete je uživo pratiti ovde:

12.40 - Zbog brige za bezbednost, Katolička crkva Grčke povukla je četiri od petorice svojih sveštenika sa Krima, javlja Unian.

12.05 - U ruskom parlamentu počelo je obraćanje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o događajima u Ukrajini i na Krimu. Obraćanje možete uživo pratiti ovde:

- Učestvujemo u događajima od istorijske važnosti.

- Referendum je bio legalan.

- Važno je znati šta Krim znači za Rusiju. On je vezan istorijski za Rusiju. To je domovina ruske Crnomorske flote i simbol ruske vojne slave. Uvek je bio i ostaće ruski, ukrajinski krimsko-tatarski - domovina svih naroda koji tamo žive. Ali nikada neće biti banderski.

- Ubuduće će zvanična biti tri jezika: ruski, ukrajinski i krimsko-tatarski.

- Odnosi su Ukrajinim, bratskim narodom, uvek su nam bili važni.

- Kolege iz zapadne Evrope i SAD prebacuju nam kršenje ljudskih prava. Dobro je da su se setili ljudskih prava.

- Zapad je sam stvorio presedan priznajući otcepljenje Kosova od Srbije. Sada neka poštuje taj princip u slučaju Krima. Ovo su dvostruki standardi i primitivni cinizam.

- Zahvaljujem ukrajinskim vojnicima koji se nisu dali nahuškati na krvoproliće.

- Poslednje decenije vlada zakon sile. Napadaju suverene zemlje.

- Nasilje Zapada počelo je sa Jugoslavijom, sa bombardovanjem Beograda, a nastavilo se s Avganistanom i Irakom.

- Međunarodna zajednica stalno je obmanjivala Rusiju i radila joj iza leđe. Tako je bilo i u slučaju širenja NATO, postavljanja američkog protivraketnog sistema i drugih operacija.

- Sve ima svoju granicu. U slučaju Ukrajine, Zapad je prešao crtu.

- Rusija ima svoje interese koji se moraju uvažavati. Hvala svima, posebno narodu Kine, na priznanju ruske politike prema Krimu. Cenim i suzdržanost i objektivnost Indije.

- Obraćam se narodu Amerike. U Povelji o osnivanju njihove zemlje navodi se da je sloboda glavni princip. On je poštovan u rukama Krima. Shvatite to.

- Uvek smo poštovali teritorijalni integritet Ukrajine. Nisu tačni povici da posle Krima sledi otcepljenje drugih oblasti Rusije.

- Sa Ukrajinom želimo zajedništvo, želimo da bude snažna zemlja.

11.57 - Rusija podržava ideju slanja misije OEBS-a u Ukrajinu, rekao je pomoćnik predsednika Ruske Federacje Jurij Ušakov.

11.48 - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio je Moskvu da će Ankara zatvoriti Bosforski moreuz za ruske brodove ukoliko dođe do nasilja nad Tatarima na Krimu. Erdogan je dodao da će Turska uvek biti uz svoje sunarodnike na Krimu i da će razgovori sa Rusijom biti nastavljeni na svim poljima radi zaštite prava krimskih Tatara.

11.19 - Sevastopolj ne želi da prekine ekonomske veze sa Kijevom i nudi pregovore, izjavio je Aleksej Čali, "narodni" gradonačelnik. "Učinićemo svaki napor da se postojeće ekonomske veze ne pokidaju", kazao je on.

11.04 - Rusija je isključena iz G8, njeno učešće je suspendovano, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus. "Dalje akcije će zavisiti od poteza koje će povlačiti vlasti u Rusiji", dodao je on, prenosi Unian.

11.00 - Poslanici ruske Dume veruju da će oštrije sankcije koje bi mogle biti nametnute Ruskoj Federaciji zapravo pomoći ujedinjenju ruske političke elite. Deputati su jednoglasno usvojili izjavu kojom se od američkog predsednika Baraka Obame i političara Evropske unije traži da prošire sankcije koje su im nametnuli 17. marta u vezi sa situacijom u Ukrajini. Za ovaj dokument glasalo je 353 poslanika, javlja Iter Tass.

10.20 - Evropski komesar Štefan File izjavio je da bi Evropska unija, imajući u vidu dešavanja u Ukrajini, mogla da razmotri novo proširenje, prenosi Dojče vele. "Ako zaista želimo da ozbiljno promenimo taj deo Istočne Evrope, moramo iskoristiti najjači politički alat dostupan Evropskoj uniji - njeno proširenje, koje poseduje snažnu stabilizacionu snagu", kazao je File za Die Welt.

10.14 - Državni simboli Ukrajine uklonjeni su sa zgrada državne administracije u Sevastopolju.

10.09 - Kako bi se održalo jedinstvo u Ukrajini pristupanje NATO neće biti na dnevnom redu, rekao je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk. On je naglasio da, kako bi zaštitila svoju teritoriju, Ukrajina će imati snažnu i modernu vojsku. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas u obraćanju stanovnicima južnih i istočnih regiona u Ukrajini da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ojača dobrosusedske odnose između Ukrajine i Rusije. "Mi ne vidimo odnose izmedu EU i Rusije po principu ili-ili. Uprskos katastrofalnom pogoršanju odnosa sa Rusijom, za koje nismo mi krivi, uprkos oružanoj agresiji Rusije na Ukrajinu, ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da očuvam mir i izgradim istinsko partnerstvo i dobrosusedske odnose sa Rusijom", rekao je Jacenjuk, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

10.02 - Ruski naftni gigant Rosnjeft razmatra da plasira na tržište obveznice u vrednosti od 2,4 biliona rubalja (66,2 milijarde dolara) kako bi finansirao svoj ogroman dug, u slučaju da dođe do daljeg slabljenja rublje i nametanja sankcija Rusiji zbog dešavanja na Krimu, izvestio je danas ruski poslovni dnevnik "Komersant". Prema pisanju tog lista, Rosnjeft je počeo da razmišlja o prodaji velikog obima obveznica, usled bojazni od daljeg pada rublje, zbog čega bi Rosnjeftu poskupela otplata duga u dolarima, preneo je Frans pres.Celokupan dug Rosnjefta je na kraju 2013. iznosio 1,9 biliona rubalja (52,4 milijarde dolara), zbog preuzimanja kompanije TNK-BP od britanskog naftnog giganta Britiš petroleuma (BP) i konzorcijuma ruskih milijardera, usled čega je kompanija uzela 16,8 milijardi dolara u konzorcijalnim zajmovima.Kako navodi Komersant, Rosnjeft je, takođe, uzeo kredite od zapadnih banaka.

10.01 - Ruski predsednik Vladimir Putin je i dalje pozvan da prisustvuje obeležavanju iskrcavanja u Normandiji (Dana D), koje će se održati u Francuskoj 6. juna, uprkos ukrajinskoj krizi, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus. "Predsednik Putin je pozvan i za sada taj poziv i dalje vredi", rekao je Fabijus u izjavi za francuski radio "Europ 1", a prenela je agencija AFP. Fabijus je ipak dodao da je otkazao današnji odlazak u Moskvu sa ministrom odbrane Žan-Iv Le Drijanom, gde je trebalo da se susretnu sa svojim ruskim kolegama.

09.52 - Desetine volontera iz regiona Donbas u istočnoj Ukrajini, koji ne žele eskalaciju sukoba, izašli su na dvadesetak kontrolnih punktova kako bi sprečili pripadnike ukrajinske vojske da dođu do granice sa Rusijom. Goloruki aktivisti su koordinisani od strane grupe "Narodna milicija Donbasa", prenosi Raša tudej.

09.48 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine apelovalo je na međunarodnu zajednicu da ne prizna "Republiku Kirm", insistirajući da se radi o samoproklamovanoj državnoj formaciji.

09.45 - Vrhovna Rada Ukrajine preusmerila je 6,8 milijardi grivni na delimičnu mobilizaciju i napore da pojača odbrambene mogućnosti države.

09.32 - Serhij Taruta, gubernator Donjecka upozorava da je ukrajinska vojska spremna da se suprotstavi ruskoj ukoliko ruske snage pređu granicu i sa Krima uđu na kopno Ukrajine, javlja Skaj njuz. "U tom slučaju imaćemo rat. Naši ljudi će uzeti oružje u ruke i zaštititi našu zemlju", rekao je Taruta. Podsetimo, Ukrajina je već pozvala 20.000 rezervista, a još 20.000 ljudi je mobilisano u novoformiranoj Nacionalnoj gardi.

09.27 - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je i dalje moguće diplomatskim putem postići rešenje situacije na Krimu, prenosi Kijev post.

08.55 - Ministri spoljnih poslova država Evropske unije započeli su razgovore o načinima na koje EU može smanjiti svoju zavisnost od ruskih energenata, naveo je Vilijam Hejg, ministar spoljnih poslova Velike Britanije. Britanija je saopštila da Krim i dalje smatra delom Ukrajine uprkos nedeljnom referendumu na kom se 96,77 odsto birača izjasnilo za pripajanje Rusiji. U saopštenju, objavljenom posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je istakao da "za Britaniju i njene saveznike Krim ostaje deo Ukrajine". "Svedoci smo jasnog pokušaja da se otvori put za aneksiju dela suverne teritorije jedne evropske države, putem vojne sile i nelegalnim i nelegitimnim referendumom", naveo je Hejg. Hejg je ponovo pozvao Rusiju da zapodene dijalog sa Ukrajinom i međunarodnom zajednicom za razrešenje krize, prenela je agencija AFP. "Dalja ignorisanja tih poziva imaće ozbiljne posledice po Rusiju", upozorio je Hejg.

08.45 - Ruska državna Duma usvojila je "Izjavu o situaciji u Republici Krim" kojim je pozdravila slobodnu volju kojom je narod Krima na referendumu 16. marta odlučio da se pripoji Ruskoj Federaciji, javlja Unian. Predstavnici Dume izrazili su uverenje da će vlasti na Krimu održati mir usvajajući prava na veroispovest i jezičku različitost svih građana. Duma je ponovo potvrdila spremnost da pomogne socijalni i ekonomski razvoj poluostrva.

08.33 - Države Severno-atlantskog saveza, isporučile su Moskvi polovinu tražene količine voća, kao i samo 40 odsto naručenog mesa. Moskovske vlasti su izvršile analizu situacije sa hranom imajući u vidu moguće uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji, piše Izvestija. Aleksej Nemerjuk, prvi čovek Odeljenja za trgovinu, rekao je da će prodavci najverovatnije morati da nađu nove snabdevače.

08.28 - Demonstranti u Odesi su, tokom noći, blokirali zgradu policije zahtevajući oslobađanje proruskog aktiviste Antona Davidčenka, vođe organizacije "Narodna alternativa".

08.17 - Pripadnici novoformirane Nacionalne garde Ukrajine započele su obuku u blizini Kijeva.

08.15 - Zvanični Tokio je danas uveo određene ograničene mere sankcija protiv Rusije zbog njenog priznanja Krima kao nezavisne države, saopštio je japansko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da su suspendovani pregovori o viznim olakšicama između dve zemlje, kao i pregovori o investicijama, istraživanju svemira i vojnoj saradnji, prenela je agencija AP. Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je naveo da Japan ne priznaje rezultate referenduma o nezavisnosti Krima, navodeći da je to glasanje bilo u suprotnosti sa ukrajinskim ustavom."Rusko priznanje nezavisnosti Krima predstavlja kršenje integriteta ukrajinskog suvereniteta i teritorije", rekao je Kišida i dodao: "Ne možemo da zatvorimo oči pred pokušajima Rusije da silom promeni status kvo."Japanske sankcije, kako navodi AP, ipak se smatraju blagima u odnosu na one koje su juče uveli Evropska unija i SAD, koji su zamrznuli imovinu jednog broja ruskih zvaničnika.

07.45 - Predsednik Vrhovnog saveta Pridnjestrovlja Mihail Burla je zatražio od predsednika ruske Dume Sergeja Nariškina da razmotri predlog zakona koji bi omogućio da se ta pokrajina, koja se praktično otcepila od Moldavije, priključi Rusiji, objavio je danas ruski dnevni list Vedomosti."Taj zahtev je upućen Dumi nakon što je stranka Pravedna Rusija predala predlog zakona koji bi omogućio Rusiji da pripoji delove država bez pristanka tih država, a u "odsustvu efikasnog i legitimnog vođstva" u njima, na temelju rezultata referenduma ili zahteva koje bi uputile vlasti tih regiona", objavio je list, koji je imao uvid u taj dokument.U poruci predsednika Vrhovnog saveta Pridnjestrovlja se navodi i da predlog zakona koji je Dumi predala "Pravedna Rusija" predviđa da se samo Krim može priključiti Rusiji, ali se ne odnosi na Pridnjestrovlje zato što se ne može reči da su vlasti Moldavije potpuno neefikasne.Pored toga, Pridnjestrovlje bi moralo da održi referendum u skladu sa važećim zakonima Moldavije, iako taj region ima sopstvene zakone, istakao je Burla.On je podsetio da se na referendumu održanom u Pridnjestrovlju 2006. godine 97,2 odsto građana izjasnilo za priključenje Rusiji, preneo je "Glas Rusije". Pridnjestrovlje se u septembru 1990. proglasilo samostalnom sovjetskom republikom, nedugo pre nego što je došlo do raspada SSSR-a. Sada je deo Moldavije, ali nijedna država dosad nije priznala njenu nezavisnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track