Vladimir Putin: Krim je bio i ostaje ruski i ukrajinski i tatarski!
Foto: AP

POGLEDAJTE Istorijska lekcija

Vladimir Putin: Krim je bio i ostaje ruski i ukrajinski i tatarski!

Planeta -
Zapad je stvorio presedan na slučaju Kosova, sada mora da poštuje taj princip u slučaju Krima. Ali iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i krimskim Tatarima na Krimu, rekao je Putin

MOSKVA - Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju čanovima oba doma federalnog parlamenta i drugim zvaničnicima.

http://www.youtube.com/watch?v=GA0n69Cjg8s

Putin je na samom početku obraćanja ponovio da je referendum o statusu Krima održan u punoj saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravnim normama i naglasio da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć jer bi to bila izdaja.

Putin: Krim je uvek bio i biće ruski           Foto: Printscreen RT
Putin: Krim je uvek bio i biće ruski Foto: Printscreen RT

Osvrćući se na nezaobilaznu istoriju slavnog poluostrva, Putin je naglasio da je odluka o predaji Krima Ukrajini 1954. doneta uz "očigledno kršenje ustavnih normi važećih u tom trenutku", na ličnu inicijativu Nikite Hrušlčva.

"U srcu i svesti ljudi, Krim je bio i ostaje integralni deo Rusije", rekao je Putin dva dana posle referenduma o pripajanju Krima Rusiji i poručio da se to "uverenje, zasnovano na istini i pravdi, prenosi sa generacije na generaciju". Dodao je da Krim ostaje i ruski i ukrajinski i tatarski, što je propraćeno ovacijama.

Putin je naveo i izvod iz pisanog memoranduma SAD koji je predat međunarodnom sudu. "Deklaracije o nezavisnosti mogu - i često se tako dešava, kršiti unutrašnje zakonodavstvo, ali to ne znači da se krši međunarodno pravo", naveo je on. "Postupanje Krimljana jasno se uklapa u tu instrukciju", rekao je predsednik Rusije.

Predsednik Rusije je rekao da se proglašavajući nezavisnost Krim oslonio na Povelju UN, što je učinila i Ukrajina istupajući iz bivšeg SSSR-a, a "bazirali su se i na kosovskom presedanu", prenela je RIA Novosti. Zapad je stvorio presedan na slučaju Kosova, sada mora da poštuje taj princip u slučaju Krima, ali iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i krimskim Tatarima na Krimu, rekao je Putin.

Prisutni su često prekidali Putna aplauzima    Foto: Printscreen RT
Prisutni su često prekidali Putna aplauzima Foto: Printscreen RT

Prema njegovim rečima, da snage samoodbrane Krima nisu na vreme uzeli situaciju pod kontrolu i tamo su mogle biti žrtve. "A znate zašto ih nije bilo? Protiv naroda i njegove volje teško ili praktično nemoguće je ratovati", rekao je Putin, dodajući da zahvaljuje onih ukrajinskim vojnicima koji nisu "krenuli na krvoproliće".

Putin je optužio SAD i njihove saveznike da su prisvojili sebi pravo da odlučuju o sudbini sveta, formiraju koalicije "ko nije sa nama, taj je protiv nas", ignorišući pritom odluke UN. Ruski predsednik je rekao da su posle raspada bipolarnog sveta koriste silu protiv suverenih država, iznuđuju rezolucije UN i međunarodnih organizacija ili ih ignorišu.

Putin je rekao da su u slučaju Ukrajine zapadni partneri prešli crtu, ponašali se grubo, neodgovorno i neprofesionalno, a da su glavni izvršioci prevrata u Ukrajini postali nacionalisti, rusofobi i ekstremisti "koji sada određuju život" u toj zemlji, preneo je Itar-Tass. Takođe je zapadne partnere optužio za cinizam, delovanje po zakonu jačeg i ignorisanju međunarodnog prava.

http://www.youtube.com/watch?v=MaS0QXAoO_k

Ruski predsednik je rekao da će odnosi sa Ukrajinom za Rusiju uvek biti najvažniji i ključni, a da je Moskva posle raspada Sovjetskog Saveza faktički i pravno priznavala Krim kao ukrajinsku teritoriju, "računajući da će Ukrajina biti dobar sused" i da će "legalni interesi ruskojezičnih građana biti osigurani", ali da se situacija "drugačije razvijala".

Ruski predsednik se u Kremlju obraća poslanicima Dume i Saveta federacije (donjeg i gornjeg doma parlamenta), čelnicima ruskih regiona, prdstavnicima civilnog društva u vezi sa molbom Krima i Sevastopolja za prijem u sastav Ruske Federacije.Itar-Tas s navodi da su prisutni i predsednik krimske skupštine i vlade, Vladimir Konstantinov i Sergej Aksjonov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track