BOLNIČAR SMRT: Uhapšen nacista (93), pomagao u ubistvima u Aušvicu

Nije znao čemu služi taj logor

BOLNIČAR SMRT: Uhapšen nacista (93), pomagao u ubistvima u Aušvicu

Planeta -
Za starca se kaže da je bivši pripadnik Hitlerovih zloglasnih SS divizija i da je, kako se tereti, učestvovao u prižanju pomoći pri ubistvima u septembru 1944.

BERLIN - Jedan 93-godišnji muškarac uhapšen je u istočno-nemačkoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija, pod optužbom da je u koncentracionom logoru Aušvic, u septembru 1944. godine, radio kao bolničar i pomagao u ubistvima, preneo je politički magazin Špigel danas saopštenje Državnog tužilaštva u Šverinu.

Za starca se kaže da je bivši pripadnik Hitlerovih zloglasnih SS-divizija i da je, kako se tereti, učestvovao u pružanju pomoći pri ubistvima u septembru 1944. godine, kada je u taj logor stiglo osam transporta radno nesposobnih logoraša, odnosno, 1.721 osoba, koje su ubijene.

Optuženi ne poriče da je u tom periodu bio u logoru Aušvic, ali tvrdi da nije znao o čemu se tu radi. "Nisam znao", rekao je on, "kojoj svrsi služi taj logor", preneo je danas portparol Državnog tužilaštva u Šverinu Štefan Urbanek izjavu uhapšenog. Ovaj 93-godišnjak se nalazi pod lekarskin nadzorom, a Urbanek kaže da će istraga pokušati i zbog starosti uhapšenog da što pre zaključi istragu. "To, međutim, ne sme biti na teret detaljnog istraživanja", rekao je Urbanek.

Istraga protiv ovog čoveka, čije se ime ne navodi, pripada u grupu od 30 slučajeva centralne službe za razjašnjenje nacionalsocijalistickcih zločina.Pre nekoliko sedmica su sa te liste uhapšeni još trojica muškaraca, ali su i pušteni iz zdravstveih razloga i zato što su u vreme zločina bili maloletni, prenose nemački mediji, podsećajući da je u logoru Aušvic 1,1 miliona ljudi ubijeno, a najveći broj od njih su bili Jevreji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja