AMERIČKI ANALITIČAR: Samo rat može da zaustavi Putinovo pripajanje Krima!
Foto: Reuters

Procenio situaciju

AMERIČKI ANALITIČAR: Samo rat može da zaustavi Putinovo pripajanje Krima!

Planeta -
Bačević primećuje da "kad se Amerika poziva na nenarušivost međunarodnog prava, onda računa na kratku pamet ostalog sveta". "Amerika se zalaže za međunarodno pravo kada njoj to odgovara, ako ga već i ne krši, što možemo videti na primeru invazije Iraka i drugih slučajeva"

RIM - Profesor Univerziteta u Bostonu Endru Bačević izjavio je italijanskom listu Republika da bi "samo rat mogao zaustaviti pripajanje Krima Rusiji" i ocenio da "Moskva neće ići nazad jer ima previše interesa u tom regionu". "(Ruski predsednik Vladimir) Putin to zna, a zna da ni SAD, niti Evropska unija nisu spremni da se tuku za Ukrajinu", predočio je Bačević, "veoma cenjeni i često citirani stručnjak za diplomatsku i vojnu istoriju", kako navodi Republika.

Na pitanje da li vidi "opasnost zaoštravanja krize, jer Amerika poteže suverenitet Ukrajine i odbranu NATO saveznika", Bačević primećuje da "kad se Amerika poziva na nenarušivost međunarodnog prava, onda računa na kratku pamet ostalog sveta". "Amerika se zalaže za međunarodno pravo kada njoj to odgovara, ako ga već i ne krši, što možemo videti na primeru invazije Iraka i drugih slučajeva", navodi profesor Univerziteta u Bostonu.

On kaže da se tako ponašaju velike sile, "s tim da i sama ukrajinska vlada još tek treba da stekne legitimitet, jer Rusi ne greše kad kažu da je prethodna vlast (u Kijevu), činjenički, srušena državnim udarom". "Što se tiče daljeg zaoštravanja, rano je da se nešto kaže - čeka nas razdoblje zamrzavanja odnosa, ali ne i povratak na Hladni rat", zaključak je američkog stručnjaka.

Zamoljen da oceni koliko su različiti geopolitički interesi SAD i Rusije kad je Ukrajina u pitanju, profesor Univerziteta u Bostonu uzvraća da su "američki interesi, sami po sebi, minimalni". "Vašington ne želi da mu izmakne bilo koji "dobitak" posle kraja Hladnog rata, a plen je veliki: sve zemlje bivšeg Varšavskog pakta su sad čvrsto uvrežene u Zapad i u članstvu NATO-a", dodao je.

"Mi smo uzeli 95 posto onoga što je kraj Hladnog rata izneo na pozornicu, a Ukrajina je pet odsto onoga što je preostalo", objašnjava Bačević.

Ovaj stručnjak dodaje da je zato "lako razumeti, iako ne opravdati, rešenost Moskve da sačuva ostatke". Američki stručnjak za diplomatsku i vojnu istoriju dodaje da su "ekonomske sankcije nužne i primerene, mada ostaje da se vidi dokle će u tome otići Evropska unija". "Verovatno je da će na kraju kazna biti više simbolična nego suštinska, a makar sankcije na početku bile oštre, posle će biti ublažene i ukinute", rekao je Bačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track