RUSI TRAŽE ADMIRALA: Proruski borci oteli komandanta ukrajinske mornarice
Foto: AP

UPAD U MORNARIČKU BAZU

RUSI TRAŽE ADMIRALA: Proruski borci oteli komandanta ukrajinske mornarice

Planeta -
Viceadmiral Sergej Gajdk je "bio blokiran i nije imao kuda da ode, isteran je napolje i odveden", saopštile su ruske snage koje ga sad traže

SEVASTOPOLJ - Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, koji su danas zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev naveo je, u međuvremenu, preko Fejsbuka da su proruske snage zauzele ulaz u ukrajinsku pomorsku bazu u Novojezerskom, na zapadu Krima, preneo je AFP. Proruske snage su, prema njegovim rečima, traktorom probile kapiju, a njihovo napredovanje su zaustavili "ruski vojnici".

U Sevastopolju, Igor Jeskin, predstavnik ruskih snaga na mestu incidenta u ukrajinskoj bazi, izjavio je novinarima da je Gajduk "bio blokiran i nije imao kuda da ode. Isteran je napolje i odveden".

Zapadne agencije su prethodno izvestile da je oko 200 pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu zauzelo bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, bez ijednog ispaljenog metka. "Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak", izjavio je za AFP portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov.

Oficiri u bazi su se, prema njegovim rečima, zabarikadirali u zgradi.Asošiejtid pres je javio da je u bazu stigao i komandant ruske Crnomorske flote.

Fotograf američke agencije naveo je prethodno da je posmatrao kako je nekoliko stotina pripadnika jedinice za samoodbranu Krima zauzelo bazu ukrajinske mornarice u luci na Crnom moru i na nju istaklo rusku zastavu. Krimske jedinice nisu bile naoružane, preneo je AP.

Rojters je izvestio da su na ulazu u bazu podignute tri ruske zastave i da ispred kapije, prema navodima očevica, stoje trojica naoružanih ljudi, "moguće ruskih vojnika", kao i nekoliko nenaoružanih pripadnika krimskih jedinica.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track