Kijev: Ne odustajemo od borbe za Krim ma koliko duga i bolna bila
Foto: Wikipedia

Usvojena rezolucija

Kijev: Ne odustajemo od borbe za Krim ma koliko duga i bolna bila

Planeta -
Vrhovna Rada donela je Deklaraciju o borbi za oslobođenje Ukrajine i navela da nikad neće priznati otcepljenje Krima

Ukrajinska skupština usvojila je Deklaraciju o borbi za oslobođenje Ukrajine, javlja Unian.ua.

Vrhovna Rada nikada neće priznati aneksiju sastavnog dela svoje terotirije - Autonomne Republike Krim, i boriće se za oslobođenje tog strateški važnog crnomorskog poluostrva, navodi se u dokumentu.

U toj rezoluciji, koju je predložio vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov, stoji da "Ukrajina nikad neće prestati da se bori za oslobođenje Krima, koliko god duga i bolna bila ta borba", prenela je agencija AFP.

Oleg Turčinov                   Foto Reuters
Oleg Turčinov Foto Reuters

U Deklaraciji se između ostalog navodi da je Rusija je grubo prekršila osnovna međunarodna prava, uključujući Povelju UN, Statut Saveta Evrope itd. i opštepriznate principe koegzistencije, navodi Vrhovna Rada i poziva sve članice međunarodne zajednice da se suzdrže od priznanja takozvane "Republike Krim" i pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji.

Takođe se navodi da je ovo prvi slučaj u Evropi posle Drugog svetskog rata da jedna zemlja, koja je u mnogim multilateralnim i bilateralnim sporazumima garantovala Ukrajini teritorijni integritet, cinično prekraja ukrajinske granice. Između ostalog, date su ukrajinske garancije za obezbeđivanje prava Tatarima s Krima.

(Kurir/Unian.ua)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track