Milanović: Referendum o ćirilici sramota
Foto: Fonet

Stav premijera Hrvatske

Milanović: Referendum o ćirilici sramota

Planeta -
To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj šta su evropske vrednosti, a šta varvarsko ponašanje, ocenio je premijer.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas kao sramotnu inicijativu za raspisivanje referenduma protiv ćirilice. Na pitanje novinara u Briselu šta će biti s potpisima koji predstavnici "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" predali Saboru za raspisivanje referenduma, Milanović je odgovorio da će o tome odlučiti Sabor.

"Ja smatram da je taj referendum sramota, a to su rekli i ovde u EU, odnosno u Evropskom parlamentu, kada je inicijativu Biljane Borzan (hrvatske poslanice) potpisalo nekoliko istaknutih poslanika evropskih narodnjaka (EPP), konkretno iz Nemačke. To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj šta su evropske vrednosti, a šta varvarsko ponašanje", ocenio je premijer.

Predstavnici "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" predali su Saboru krajem prošle godine 650.000 potpisa podrške za raspisivanje referenduma protiv ćirilice. Protivnici ćirilice traže raspisivanje referenduma o promeni Ustavnog zakona o manjinskim pravima kojim bi se se, umesto trećine, dvojezičnost uvodila u lokalnim zajednicama u kojima manjina čini bar 50 odsto stanovništva.

Tako bi bila onemogućena ćirilica u Vukovaru što je i bio povod za prikupljanje potpisa. Sabor još nije razmatrao taj zahtev, a navodno su nedavno poslanici vladajuće Socijaldemokratske stranke na sednici stranačkog predsedništva tražili da se razmotri šta će biti s potpisima, odnosno šta preduzeti.

Premijer Milanović je više puta poručio da će se njegova vlada levog centra svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina, i da takav referendum, bez obzira na broj prikupljenih potpisa, neće proći dok je on predsednik vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track