BUDI KAO PUTIN: Francuzi traže od Olanda da pripoji Valoniju!

provokacija?

BUDI KAO PUTIN: Francuzi traže od Olanda da pripoji Valoniju!

Planeta -
Aneksija Valonije, povratila bi "muškost" Olandu, kojeg mnogi doživljavaju kao "mlitavog" predsednika, ističe novinar pariskog nedeljnika

BRISEL - Pod naslovom "Živela francuska Valonija!", pariski nedeljnik "Valer aktiel" objavio je članak u kojem se francuski predsednik Fransoa Oland poziva da pripoji belgijsku frankofonsku regiju Valoniju Francuskoj.

Uz dozu humora i pozivanje na istorijske činjenice, autor članka, novinar Erik Brine, upoređuje stavove francuskog predsednika u odnosu na Valoniju i ponašanje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju Krima.

Aneksija Valonije, smatra on, povratila bi "muškost" Olandu, kojeg mnogi doživljavaju kao "mlitavog" predsednika.

"Francuski predsednik bi oslobodio od flamanskog jarma četiri miliona frankofonske braće", ističe se u članku u kojem se Flamanci, pripadnici druge etničke grupe u Belgiji, tretiraju kao "divljaci" koji hoće da ukinu učenje francuskog jezika u flamanskim školama.

"Naša braća Valonci su žrtve diktata neprijateljske većine: šest miliona separatističkih Flamanaca se svakodnevno sveti za nekadašnju frankofonsku dominaciju", navodi Brine i zaključuje da bi Valonija mogla da postane 27. francuska administrativna regija, baš kao što je Krim postao deo Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track