MH370 LETEO JOŠ SEDAM SATI: Boing 777 poslao još jedan, neobjašnjiv signal!
Foto: AP

Misterija

MH370 LETEO JOŠ SEDAM SATI: Boing 777 poslao još jedan, neobjašnjiv signal!

Planeta -
Malezijske vlasti tvrde da se čini kako je avion pokušao da uspostavi još jedan satelitski kontakt, nakon svog zadnjeg rutinskog kontakta

Avion "Malezija eirlajnza" na letu MH370 poslao je i poslednji, i neočekivani, signal osam minuta nakon poslednjeg 'pinga'. Verovatno je to bio trenutak kad je avion ušao u svoju 'fazu katastrofe' pre nego što se srušio u Indijski okean, rekli su istražitelji, prenosi londonski Telegraf.co.uk.To je još jedna informacija koja je samo produžila listu pitanja bez odgovora, vezana uz misteriozni avion, koji je, navodno, nastavio da leti još sedam sati nakon što je nestao s radara. Malezijske vlasti, naime, tvrde da se čini kako je avion pokušao da uspostavi još jedan satelitski kontakt, nakon svog zadnjeg rutinskog kontakta.

Najverovatnije mesto pada (Foto: Reuters)
Najverovatnije mesto pada (Foto: Reuters)

Ta serija od sedam rutinskih 'pingova', koje se još naziva 'rukovanje', koje je avion automatski slao svakih sat vremena zapravo su i odredila konačnu lokaciju aviona iznad Indijskog okeana.- Postoji dokaz delimičnog 'rukovanja' između aviona i stanice u 00.19 sati. No, za sada ne razumemo taj kontakt i trenutno ga istražujemo - rekao je Hišamudin Husein, malezijski ministar saobraćaja.

Potraga do noćnih sati: Foto AP
Potraga do noćnih sati: Foto AP

Tomas Vitington, stručnjak za vojnu elektroniku, rekao je da zvuči kao da je avion počeo da odašilje poruku, koja je iz nekog razloga zaustavljena.

- Moglo bi se raditi o tome da je MH370 bio u katastrofalnoj fazi svoga leta, nešto je bilo uzrokovalo rušenje, ili je došlo do atmosferskog poremećaja. Je li član posade pokušavao da pošalje poruku? Je li avion pokušavao da pošalje poruku? Je li došlo do kvara? Odgovore na ta pitanja znaćemo samo ako uspemo da nađemo crnu kutiju - rekao je Vitington.

AP
AP

Ipak, čini se kako će to potrajati, a pitanje je i hoće li uopšte dati kakve odgovore.

Naime, stručnjaci strahuju da se crna kutija možda uopšte neće pronaći, a ako se i nađe pitanje je hoće li biti od koristi. Naime, velika je šansa da deo, koji se tiče naglog skretanja s putanje, više uopšte nije u crnoj kutiji. Budući da je avion nastavio da leti još sedam sati, crna kutija je možda već izbrisala te podatke, te na to mesto snimila nove.

Kurir/Telegraph.co.uk/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track