Propast Hipo banke ujedinila opoziciju!
Foto: Beta Ap

Rasvetljavanje bankarskog skandala

Propast Hipo banke ujedinila opoziciju!

Planeta -
Na videlo Zahtev da se za Hipo umesto vladine komisije osnuje parlamentarni komitet podneli Zeleni i FPÖ, pridružili se i Neos i Tim Štronaha

BEČ - Da se konačno sazna istina.Austrijska opozicija ujedinjena je u zahtevu da se, umesto komisije, osnuje istražni komitet u saveznom parlamentu koji bi rasvetlio kako je došlo do toga da se katastrofalni gubici banke Hipo (Hypo Alpe Adria) prenesu na državu Austriju. Zahtev za osnivanje parlamentarnog istražnog komiteta za Hipo banku prvo su podneli Zeleni i slobodarci (FPÖ), inače međusobno žestoki ideološki protivnici. Ubrzo su im se pridružili i Neos i Tim Štronaha (Team Stronach).Opozicija jednoglasnaUmesto parlamentarnog istražnog komiteta, vlada za Hipo osniva istražnu komisiju. Razlika je u ingerencijama. Svedoci nemaju pravo da se ne odazovu pozivu istražnog komiteta u parlamentu, moraju da dođu u parlament i da odgovaraju na pitanja pod zakletvom. Suprotno tome, pozivu komisije uopšte ne moraju da se odazovu, a pre eventualnog svedočenja ne polažu zakletvu o istinitosti svojih izjava.- Pokušaj izbegavanja ustavom predviđenog zadatka za parlament je direktna uvreda. Zajedno želimo da slomimo ovu tvrdoglavost - izjavio je u zajedničkom nastupu rukovodilaca opozicionih partija Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache), šef Slobodarske partije Austrije.- Ovo je jedan od retkih trenutaka kad nemam ništa protiv onoga što je rekao šef FPÖ Štrahe - rekao je Verner Kogler (Werner Kogler), zamenik šefa parlamentarne frakcije Zelenih.- Ovaj zahtev je naša nužna odbrana u parlamentu, ali je zapravo i sramota da mi, poslanici, moramo da posegnemo za takvom merom - izjavio je Robert Lugar, finansijski portparol Tima Štronah.- Uveren sam da talas više ne može da se zaustavi - on pritiska i potiskuje ÖVP i SPÖ. Na duži rok se tako više neće moći ponašati - kazao je Matijas Štrolc (Matthias Strolz), šef Neosa. Ako se sadašnja vlada smatra vatrogascima, a ne potpaljivačima „slučaja Hipo“, zašto ne dopusti osnivanje parlamentarnog istražnog komiteta, pitaju austrijski politički komentatori. Umesto da se hrabro izloži neugodnim pitanjima, vlada podlim trikovima hoće da saseče ovu inicijativu. Pokušala je tako da prevremeno prekine rok za javno potpisivanje elektronske peticije, kojom se traži istražni komitet za Hipo banku.Udar na imidž vlade- Ko podiže takve zidove, sigurno nešto sakriva - kaže kolumnista bečkog lista Kurir (Kurier) Jozef Foci (Josef Votzi).Ovo je katastrofa za ionako slab imidž vlade, koja deluje skoro isključivo defanzivno. Kao da joj nije jasno da je za nju apsolutno kontraproduktivno ako opozicija postane oličenje želja javnosti, a vlada kočničar narodne volje.

Prvi pokrenuo pitanje... HC Štrahe
Prvi pokrenuo pitanje... HC Štrahe

Odlučna... Irmgard Gris
Odlučna... Irmgard Gris

Predsednica komisije za Hipo Irmgard GrisDAJEM OSTAVKU AKO SE VLADA UMEŠA!Svesna je problema, ali obećava samostalnost i objektivnost u radu komisije.Predsednica komisije za Hipo banku je Irmgard Gris (Irmgard Griss), doktorka pravnih nauka, pre dve godine penzionisana predsednica Vrhovnog suda Austrije. Grisova odbacuje sumnje da komisija neće biti objektivna u analiziranju, iako je nije postavio parlament, već ministarstvo finansija.- Svesna sam dilema, ali i uverena u samostalnost i objektivnost rada komisije. Ne pada mi na pamet da traćim svoj ugled. Ako se bilo ko iz vlade bude uplitao, odmah ću dati ostavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track