SVAĐA U SABORU ZBOG TESLE: Spomenik geniju srušen jer je Srbin!
Foto: Reuters

Rasprava o Nacionalnom danu Nikole Tesle

SVAĐA U SABORU ZBOG TESLE: Spomenik geniju srušen jer je Srbin!

Planeta -
Današnja saborska rasprava pretvorila se u svađu i prepucavanje koje je dobilo nacionalno obeležje pa je jedan od "zastupnika" primetio da je rasprava počela da se odvija u smeru ustaša i partizana

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavio je zasedanje raspravom o predlogu da se 10. jul proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle.

Veliki naučnik i pronalazač i jedan od najvećih fizičara svih vremena, rođen je u selu Smiljanu, u Lici, u pravoslavnoj porodici jula 1856. godine. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik Milutin Tesla, a majka domaćica.

Urna sa pepelom Nikole Tesle izložena je u beogradskom Muzeju koji nosi njegovo ime.

Današnja saborska rasprava pretvorila se u svađu i prepucavanje koje je dobilo nacionalno obeležje pa je jedan od "zastupnika" primetio da je rasprava počela da se odvija u smeru ustaša i partizana posle čega je ubrzo usledila pauza u radu hrvatskog parlamenta.

"Pitanje Nikole Tesle je pitanje koje se svakako tiče Srba u Hrvatskoj', rekao je srpski poslanik u Saboru Milorad Pupovac dodajući: "Nije mu spomenik u Gospiću srušen jer je izumeo struju, nego zbog toga što je bio Srbin. I to treba reći".

Odmah potom na njega je paljbu osuo hrvatski kolega u Saboru Dujomir Marasović koji je rekao: "Sve je ovo šaka jada, nula kuna, raspirivači mržnje u Hrvatskoj... Nikola Tesla okreće se u grobu kada čuje kako se raspravlja o njemu... Raspirujete mržnju između Hrvata i Srba, rekao je Marasović obraćajući se Pupovcu.

Podsetimo, Proglašenje Dana Nikole Tesle u Hrvatskoj predložilo je troje saborskih zastupnika - Mirela Holi (ORaH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni Damir Kajin. Njihov je predlog podržala i vlada, uz dopunu da to bude Nacionalni dan Nikole Tesle - dan nauke, tehnolgije i inovacije.

Predlagači ističu da bi se na taj način Hrvatska predstavila kao domovina Nikole Tesle, svetski poznatog naučnika i inovatora, ali i država koja, kako se navodi, posebnu pažnju poklanja razvoju nauke, tehnologije i inovacija, što bi, tumače, pozitivno uticalo na hrvatsku nauku i turizam.

"To je bio njegov san. Slobodna i besplatna energija za sve. Tu je Tesla bio vizionar, bio je humanist, pre svega, čovek koji je svaki slobodni trenutak svog znanja poklanjao čovečanstvu", rekao je tim povodom Bernardić, preneli su hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track