MOSKVA: Bela kuća ne priznaje Obaminu grešku o nepostojećem referendumu na Kosovu!
Foto: Reuters

Neverovatna greška

MOSKVA: Bela kuća ne priznaje Obaminu grešku o nepostojećem referendumu na Kosovu!

Planeta -
Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je, u komentaru povodom te izjave, zapanjenost što američki predsednik govori o referendumu koji nikad nije održan

VAŠINGTON - Bela kuća još nije priznala da je američki predsednik Barak Obama pogrešio kada je govorio o referendumu na Kosovu niti je dala bilo kakvu ispravku te izjave.

U zvaničnom odgovoru na zahtev ruske agencije Itar-tass za objašnjenje Obamine izjave, osoblje predsednika SAD saopštilo je da je on mislio na jedinstvenu situaciju Kosova, koje je steklo nezavisnost posle dugogodišnjih iscrpljujućih pregovora i saradnje, u kojima je međunarodna zajednica imala vodeću ulogu, navodi ruski radio.

"U zvaničnom pismu se takođe ističe da je na Kosovu, na osnovu odluke UN, uspostavljen specijalni režim i da je pokrenut politički proces za definisanje budućeg statusa Kosova, uključujući izglednu mogućnost nezavisnosti Kosova", prenosi Glas Rusije.

Proces je, prema objašnjenju osoblja Bele kuće, omogućio slobodne i pravične izbore za reprezentativni kosovski parlament, koji je legalno proglasio nezavisnost pošto su iscrpljene sve druge mogućnosti.

Obama je nedavno izjavio da je Kosovo napustilo Srbiju "pošto je organizovan referendum koji nije bio van okvira međunarodnog prava, već uz pažljivu saradnju sa Ujedinjenim nacijama i kosovskim susedima."

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je, u komentaru povodom te izjave, zapanjenost što američki predsednik govori o referendumu koji nikad nije održan.

"Tvrdnje američkog predsednika ne mogu da izazovu ništa osim zapanjenosti, s obzirom na to da na Kosovu nije bilo referenduma, naročito ne onog dogovorenog s međunarodnom zajednicom", navelo je rusko Ministarstvo, podsećajući da je odluku o odvajanju od Srbije doneo "takozvani parlament u Prištini" 2008. godine.

Glas Rusije objasnio je da je jedini referendum za nezavisnost Kosova održan 1991. godine, ali bez podrške UN. Rezultat tog glasanja tada nisu priznale ni SAD niti ijedna druga država u svetu, osim Albanije. Taj referendum nikad nije pominjan kao opravdanje za bombardovanje NATO 1999. godine.Glas Rusije napominje da je na Kosovu održan još samo jedan referendum, i to u opštinama na severu 2012. godine, "pod Obaminim budnim okom". Na tom glasanju, 99 odsto kosovskih Srbija glasalo je protiv toga da budu deo nezavisnog Kosova. SAD, kao i 1991. godine, nisu priznale validnost tog referenduma.Britanski stručnjak za Balkan Džejm Ker-Lindzi ocenio je, u komentaru povodom Obamine izjave, da je verovatno u pitanju greška.

"Ipak, to zaista liči na neverovatnu grešku. Mora da je bilo nekoga ko je znao da UN nisu organizovale referendum na Kosovu. Nije to bilo tako davno", naveo je Ker-Lindzi, preneo je Glas Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track