BEG OD SUPERVULKANA: Pogledajte kako životinje u paničnom strahu napuštaju Jelouston

Predosetile kataklizmu?

BEG OD SUPERVULKANA: Pogledajte kako životinje u paničnom strahu napuštaju Jelouston

Planeta -
Kataklizmička erupcija koja se dogodila prije 2,1 miliona godina pobila je hiljade praistorijskih životinja i prekrila gotovo polovinu severnoameričkog kontinenta pepelom i prašinom

Supervulkan koji se nalazi ispod parka Jelouston eruptira svakih 700 hiljada godina, a poslednji put to se dogodilo prije oko 640 hiljada godina

Video snimci koji prikazuju bizone i druge životinje kako "beže" iz američkog nacionalnog parka proširile su se webom izazivajući strah i nagađanje da je uzrok tome supervulkan ispod parka koji se priprema na erupciju.

Tako su se pojavili komentatri koji smatraju da su životinje osetile "nešto veliko i smrtonosno", kao što je vulkanska erupcija. Teoretski, to je moguće jer je supervulkan iz Jeloustona aktivan, te sadrži ogromnu količinu magme.

Naučnici su tako krajem prošle godine procenili da je njegov kapacitet magme 2,5 puta veći nego što se pre mislilo. Taj supervulkan izbacuje svoj užareni sadržaj otprilike svakih 700 hiljada godina, a posjednji se put to dogodilo prije oko 640 hiljada godina.

Kataklizmička erupcija koja se dogodila pre 2,1 miliona godina pobila je hiljade praistorijskih životinja i prekrila gotovo polovinu severnoameričkog kontinenta pepelom i prašinom

Ipak uprava parka jelouston tvrdi da video bežećih bizona ustvari prikazuje normalne migracijske tokove karakteristične za zimski period.

Kada se sneg otopi, ponovno ćemo gledati te iste životinje kako se vraćaju u park. Portparol Jeloustona Al Neš rekao je da su posljednjih nedelja zabeleženi veći zemljotresi u parku, ali ništa što bi odudaralo od normalnih seizmičkih aktivnosti.

Ipak mnogima je podudarnost zemljotresa i "bega" životinja dokaz da će se Jelouston uskoro raspsrnuti. Iako postoji verovanje da životinje imaju poseban osećaj za nadolazeće zemljotrese, za to nema naučnog objašnjenja.

Dosadašnje teorije pokušavale su to da objasne tumačenjem kako zemljotres stvara vrstu električnog signala koji životinje osećaju, ili pak da osjećaju promjene u podzemnim vodama.

Nedavno tumačenje kretanja šišmiša i ptica u vrijeme zemljotresa govori da te životinje imaju sposobnost detektiranja magnetskih polja.

http://www.youtube.com/watch?v=j_csBXWlUA4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track