GASPROM: Isporuke američkog gasa Ukrajini je politički populizam!
Foto: Gazprom.com

Nema alternative

GASPROM: Isporuke američkog gasa Ukrajini je politički populizam!

Planeta -
Američki zvaničnici ranije su naveli da, u slučaju isporuke gasa u Ukrajinu, cena takvog gasa "teško" da bi bila niža nego što je cena gasa iz Rusije

MOSKVA - Najave zvaničnika u Kijevu o mogućem snabdevanju prirodnim gasom iz Sjedinjenih Američkih Država su akti političkog populizma i ne mogu uticati na poziciju "Gasproma" po ugovorenoj ceni ruskog gasa za Ukrajinu, izjavio je danas Sergej Kuprijanov, portparol ruskog gasnog giganta za rusku televiziju "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, isporuka gasa iz SAD-a ne može da postane alternativa ruskom gasu u Ukrajini "prvenstveno zbog nedostatka količine besplatnog gasa za izvoz u bliskoj budučnosti".

"Istovremeno, ne postoji posebna flota tankera za isporuku prirodnog gasa iz SAD-a, a izgradnja takve flote zahtevaće mnogo vremena i slobodnog kapaciteta u brodogradilištima koje svet sada nema", navodi Kuprijanov javlja agencija Itar Tass.

Kuprijanov je primetio da su američki zvaničnici ranije naveli da, u slučaju isporuke gasa u Ukrajinu, cena takvog gasa "teško" da bi bila niža nego što je cena gasa iz Rusije, preneo je Radio Glas Rusije.

Pošto je objavljeno da je poništen sporazum o Crnomorskoj floti iz Harkova iz 2010, ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je rezoluciju o poništenju "nulte carine" na gas Ukrajini, što je automatski povećalo cenu "plavog goriva" na 485 dolara po 1.000 kubnih metara gasa.

Ova rezolucija Ruske vlada imala je direktnog uticaja na odnose dve države počev od 2. aprila ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track