MORNARICA CRNE GORE: Raketna fregata Kotor ponovo operativna!
Foto: Printscreen Youtube

Povećanje sposobnosti

MORNARICA CRNE GORE: Raketna fregata Kotor ponovo operativna!

Planeta -
Remontom dva motora čiji su prateći delovi došli sa isečenog broda koji je otegljen u Albaniju Crnogorska mornarica dobiće operativan veliki ratni brod, jednak „Kotorovom“ blizancu, patrolnom brodu P-34 koji je do sada bio okosnica borbene moći

PODGORICA - Mornarica Vojske CG krenula je sa realizacijom najznačajnijeg ovogodišnjeg projekta kada je u pitanju povećanje njenih sposobnosti vraćanjem u punu funkciju nekadašnje raketne fregate, a sada zvanično patrolnog broda P-33 „Kotor“.

U vojnom delu luke Bar stručnjaci firme „Arsenal Rem“ iz Srbije u saradnji sa pripadnicima Mornarice CG i posadom broda P-33, obavljaju zamenu dva pomoćna motora na „Kotoru“.

Od ukupno tri pomoćna motora tipa M-845, na tom brodu već skoro deset godina nije ispravan nijedan, što znači da „Kotor“ ne raspolaže pouzdanim izvorom električne energije za funkcionisanje broda, odnosno rad elektronskih senzora i naoružanja. Umesto tri neispravna motora, u ovaj brod ugradiće se dva polovna, ali vrlo malo korištena pomoćna motora tipa MTU, koje su pripadnici tehničkih službi MVCG prošle godine demontirali sa rashodovane raketne fregate VPBR-31 „Split“, pre nego što je ona iz Boke otegljena na rezanje u staro gvoždje u Albaniju.

Iz Drača, sa izrezanog „Splita“ su u Bar stigle i stope motora i još neki prateći delovi neohodni za instaliranje novih pomoćnih motora na P-33 „Kotor“.Na desnom boku tog broda napravljen je tzv. tehnološki otvor kroz koji će novi motori biti unešeni mašinski pogon. Taj posao, zajedno sa još nekim radovima na sistemu za automatizaciju upravljanja strojarnicom, na „Kotoru“ će biti završeni do polovine meseca.

Time će MVCG dobiti potpuno operativan reprezentativan veliki ratni brod, jednak „Kotorovom“ blizancu, patrolnom brodu sa oznakom P-34 koji je do sada bio okosnica borbene moći Mornarice.

Ipak, za razliku od P-34, na „Kotoru“ su ispravni svi elektronski senzori i sistemi za upravljanje vatrom, kao i sve naoružanje, osim PVO raketnog sistema „Osa-M“.

Najmoćniji brod u bivšoj Jugoslaviji VPBR "Kotor“ i njegov blizanac „Pula“ (sada P-34), bili su najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Ove dve raketne fregate građene su 1987. i 1988. godine u Kraljevici- Hrvatska. Brod je dugačak 92 i širok 11,7 metara naoružan je topom kalibra 76 mm, dva dvocevna topa kalibra 30 mm, dva topa kalibra 20 mm, četiri lansera protivbrodskih raketa SS-N-22 „Styx“, raketnim PVO sistemom „Osa-M“ i dva raketna bacača dubinskih bombi.

VPBR bili su predviđeni za prodaju, ali se MVCG ipak odlučila da uloži nešto novca i dovede ih u maksimalno moguće ispravno stanje.

( Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track