SVETA ZEMLJA: Hrišćani obeležavaju Veliki petak
Foto: Reuters

Jerusalim uoči Vaskrsa

SVETA ZEMLJA: Hrišćani obeležavaju Veliki petak

Planeta -
Na hiljade hrišćanskih hodočasnika prolazi Via Dolorosom, Stradalnim putem Hristovim, noseći drvene krstove pored svakog od 14 mesta, gde je Hrist zastao
1 / 2 Foto: Reuters

TEL AVIV - Hrišćani u Svetoj zemlji danas obeležavaju razapinjanje Isusa Hrista na Veliki petak molitvama i procesijama u jerusalimskom starom gradu.Hiljade hrišćanskih hodočasnika prolazi Via Dolorosom, Stradalnim putem Hristovim, noseći drvene krstove pored svakog od 14 mesta, gde je Hrist zastao. Oni idu do drevne Crkve Hristovnog groba, podignute na mestu gde je Hrist razapet, pokopan i vaskrsnuo.Ove godine se Uskrs poklapa sa proslavom jevrejskog praznika Pesaha. Prema hrišćanskom verovanju Isus je bio na poslednjoj večeri povodom Pesaha, nekoliko sati pre nego što su ga izdali, navodi Asošijeted pres. Hrišćani veruju da je razapet na Veliki petak i vaskrsnuo u nedelju.

Ritualna raspeća Filipinaca na Veliki petakPosvećenici u severnim filipinskim selima obeležavaju Veliki petak u toj najvećoj azijskoj rimokatoličkoj naciji podražavanjem raspeća, dok hiljade lokalnih i stranih posmatrača gleda krvavi ritual njihovog prikivanja na drvene krstove.Crkvene vođe i zdravstveni zvaničnici već dugo agituju protiv ove prakse koja predstavlja mešavinu rimokatoličke posvećenosti i narodnog verovanja, ali taj običaj koji se svake godine izvodi na Veliki petak nastavlja da privlači i veliki broj učesnika i još veći broj posmatrača, naročito u severnoj provinciji Pampanga.Ruben Enaje (53), crtač reklama, već 28. godinu "razapinje" sebe na krst na prašnjavom brežuljku u selu San Pedro Kutud u Pampangi. On je s tim ritualom započeo pošto je preživeo pad sa jedne zgrade.Muškarci obučeni kao rimski vojnici zakucali su nerđajuće čelične eksere u njegove dlanove i stopala, spojivši ga tako sa krstom.Isus Hrist je na Veliki petak razapet i umro na Golgoti, brdu kod Jerusalima. Tri dana kasnije, prema hrišćanskom verovanju, on je vaskrsao.Svi hrišćani ove godine Uskrs slave istog dana, u nedelju 20. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track